Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pilots naschoolse activiteiten vroegtijdig beëindigd

De pilots in Zaanstad en Wijchen naar het combineren van buitenschoolse opvang en (gratis) naschoolse activiteiten stopt. Er is te veel overlap met al geplande pilots in het kader van het akkoord Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang.
1Naschoolse-activiteiten.jpg
Praktijkonderzoek met naschoolse activiteiten dat op zeven scholen in Zaanstad en Wijchen gehouden zou worden

Dit maakt minister Asscher bekend in zijn verzamelbrief kinderopvang. Hij stuurt ook de uitkomsten van het onderzoek naar de pilots naar naschoolse activiteiten mee met de brief. Hierin staat hoe er in Zaanstad en Wijchen, maar ook in Nijmegen de afgelopen jaren is geprobeerd een naschools aanbod voor alle kinderen in de gemeente te realiseren.

Integratie

De pilot liep van 2012 tot 1 juni 2015 en werd begeleid door het Landelijk Steunpunt Brede Scholen. Om segregatie te voorkomen experimenteerden de gemeenten met naschoolse arrangementen voor kinderen, ongeacht of ze naar de bso gingen of niet. De vraag was: waar lopen de uitvoerende partijen tegenaan?

Regelgeving kinderopvang

Al snel bleek dat het lastig was om bso en niet bso-groepen te combineren vanwege de kwaliteitseisen voor de kinderopvang. Vooral de beroepskracht-kindratio maakte het combineren van groepen moeilijk.  Want geldt voor de hele groep de ratio van de kinderopvang, dan werden de naschoolse activiteiten te duur. Werd er onderscheid gemaakt tussen een aanbod voor wel- en niet-bso’ers, dan was er toch weer sprake van segregatie tussen de groepen. Als alternatief gingen de partijen aan de slag met nieuwe kwaliteitseisen, specifiek voor dit type naschoolse activiteiten. In schooljaar 2015-2016 werden deze nieuwe kwaliteitseisen in combinatie met naschoolse activiteiten getest in Zaanstad en Wijchen.

Innovatie Kwaliteit Kinderopvang

Maar toen kwamen veldpartijen in de kinderopvang samen met minister Asscher van Sociale Zaken tot een akkoord Innovatie Kwaliteit Kinderopvang (IKK). Daarin staat dat bso’s op het gebied van stabiliteitseisen, eisen aan binnen- en buitenruimtes en de ratio op groepsniveau met pilots mogen experimenteren. Daarmee wordt de sector in staat gesteld eerst ervaring op te doen met het innoveren op deze gebieden voordat besluiten worden genomen over eventuele aanpassingen in de wet- en regelgeving.

Welke maatregelen zijn veldpartijen uit de kinderopvang met het ministerie overeengekomen in het kader van Innovatie Kwaliteit Kinderopvang? Lees meer

Einde pilot

De pilots in Zaanstad en Wijchen zijn daarmee overbodig geworden. In het onderzoeksverslag staat dat het hier gaat om dezelfde wettelijke eisen voor gecombineerde groepen. Het praktijkonderzoek dat op zeven scholen in Zaanstad en Wijchen gehouden zou worden, wordt voortijdig beëindigd. Minister Asscher laat in zijn brief weten wel te kijken of de resultaten van de nulmeting in Zaanstad en Wijchen betrokken kunnen worden bij de pilots in het kader van IKK.

Download hier de verzamelbrief van minister Asscher

Bekijk hier het praktijkonderzoek gecombineerde groepen bso-nsa

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.