Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Peuterspeelzalen fuseren vooral in kleine gemeenten

Fusie

Het aantal peuterspeelzaalinstellingen is tussen 2006 en 2012 sterk gedaald van 1727 naar 1139 locaties. Een daling kortom van 34 procent. Vooral in kleine gemeenten zijn peuterspeelzaal verdwenen of door een fusie overgegaan in peuteropvang onder een kinderopvangorganisatie. Deze fusies zorgen er ook voor dat kleine gemeenten meer subsidie besteden aan peuterspeelzaalwerk dan grote gemeenten.

Minder peuterplaatsen
Het zijn resultaten uit een onderzoek van Regioplan, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Met de daling van de locaties is het aantal peuterplaatsen ook flink afgenomen van 235.658 in 2006 naar 150.280 in 2010. Een daling van 36 procent.

VVE-subsidie
De meeste subsidie werd in 2010 besteed aan VVE (Voor en Vroegschoolse Educatie), namelijk een bedrag van 206 miljoen euro. Het subsidiebedrag voor peuterspeelzaalwerk in het algemeen lag in 2010 op 131 miljoen euro. Bijna driekwart van de Nederlandse gemeenten heeft te maken met samenwerking (harmonisatie) tussen kinderopvang en peuterspeelzaalwerk. 7 procent van de gemeenten zetten de speelzalen om in peuteropvang en nog eens 20 procent is hiermee bezig.

Lees meer conclusies op de website van Expertisecentrum JSO >>

Bron: jso.nl
Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.