Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Pedagogisch kader gastouderopvang verschenen

Het Pedagogisch kader gastouderopvang is verschenen. Het is het vierde boek in de reeks Pedagogisch kaders voor de kinderopvang. Voor de dagopvang en de bso verscheen eerder al een Pedagogisch kader. Het boek beschrijft het vak van een gastouder vanuit pedagogisch oogpunt en zet allerlei onmisbare informatie voor gastouders op een rij.
Pedagogisch kader gastouderopvang verschenen
Foto: Reed Business Education

De schrijvers van de theoriehoofdstukken zijn: Marianne Boogaard, Mirjam Gevers en Maartje van Daalen (Kohnstamm Instituut) en Josette Hoex (Nederlands Jeugdinstituut). De praktijkhoofdstukken werden geschreven door: Clarine de Leve en Maria Jongsma, Ine van Liempd, Ans Vermeulen, Annet Weterings en Petra Otten.

Hoofdstukkken
Voordat de auteurs aan het boek begonnen, werden uitvoerige gesprekken gevoerd met gastouders. Dit leidde tot de hoofdstukindeling zoals die er nu ligt, met daarin veel aandacht voor wat er leeft in de branche. Hoe bouw je goede contacten op met ouders, waarin zowel de persoonlijke als de zakelijke relatie plezierig en werkbaar blijft? Hoe richt je de ruimte in, zodat zowel de gastkinderen als je eigen gezin zich thuis voelen? Op deze en andere vragen geeft het Pedagogisch kader antwoord.

Van naslagwerk tot scholing

Gastouders kunnen het boek gebruiken als naslagwerk of als vraagbaak voor de dagelijkse opvangpraktijk. Voor zowel gastouders als gastouderburaus vormt het boek een handige basis voor het maken van een pedagogisch beleidsplan. Gastouders kunnen het boek en zo hun professionele kennis en werkwijze ook delen met ouders . Voor bureaus en opleidingen is het boek ook handig om in te zetten voor (bij)scholing.

Gratis exemplaar

Stichting BKK begon als opdrachtgever in 2011 met het zoeken van geschikte auteurs. Bureau Kwaliteit Kinderopvang stuurt alle organisaties (gastouderbureaus en kinderopvangorganisaties) met gastouderopvang een gratis exemplaar toe. Bezoekers aan het Jaarcongres voor de gastouderopvang van vrijdag 19 april ontvingen ook een gratis exemplaar. Zelf een exemplaar aanvragen, kan vanaf vrijdag 19 april via de webshop van Reed Business Education. Het boek kost normaal gesproken €19,95, maar is tot en met 19 juli verkrijgbaar voor een actieprijs: €14,95.

Of bekijk het Pedagogisch kader gastouderopvang digitaal.

1 REACTIE

  1. Als gastouder heb ik aan dit boek meegewerkt. Als eerste gediscuseert over de verschillende hoofdstukken. Wat vind de gastouder van de titels, wat zou er in het hoofdstuk zeker moeten staan. Inhoudelijk de hoofdstukken in concept door mogen lezen, tips en adviezen gegeven. Deze lees ik ook allemaal terug in het boek. En met klap op de vuurpijlen zijn er ook foto’s op mijn locatie gemaakt. 37 foto’s staan er van mij(n opvang) in dit boek. TROTS! Dit boek is een aanrader, gemaakt voor en door gastouders!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.