Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Partijen pleiten voor soepelere regelgeving voor kinderopvang bij de boer

Frida Noordzij
Hoewel kinderopvang bij de boer populair is, zorgt strenge regelgeving ervoor dat het soms jaren duurt om een agrarische kinderopvang van de grond te krijgen. Dat moet sneller, vinden verschillende partijen. VVD-Kamerleden pleiten voor een standaardprocedure voor boeren om een kinderopvang te starten.
partijen-pleiten-voor-soepelere-regelgeving-voor-kinderopvang-bij-de-boer
esvetleishaya / Getty Images / iStock

Dat meldt het Leidsch Dagblad.

Boeren moet gemakkelijker en sneller een opvang kunnen beginnen. De VVD vindt agrarische opvang een waardevolle toevoeging voor de kinderopvangsector, schrijven Kamerleden Thom van Campen en Jacqueline van den Hil aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Makkelijker om kinderopvang te starten

Zij vinden dat het voor boeren die in de toekomst minder vee willen óf mogen houden, gemakkelijker gemaakt moet worden om een kinderopvang te beginnen. Regelgeving houdt dit soms tegen. Ook wil de VVD dat er een standaardprocedure komt, zodat het niet per gemeente verschilt hoelang het duurt voor een boer een kinderopvang kan starten.

Verenigde Agrarische Kinderopvang

Het Leidsch Dagblad sprak onder meer met LTO, ondernemersorganisatie voor tuinders en boeren, en de Verenigde Agrarische Kinderopvang (VAK). Beide pleiten voor soepelere regelgeving. Saskia Hilverda van VAK:  „Het veranderen van een bestemmingsplan is vaak een tijdrovende procedure. Dat is soms erg ingewikkeld. Dan ligt een boerenbedrijf bijvoorbeeld naast een Natura 2000-gebied en heb je te maken met strenge natuurregels omdat er parkeerplekken bij de opvang moeten komen. Een andere keer wil een gemeente geen verhoging van een schuur. Het begrip kinderopvang bij een boerenbedrijf is voor veel gemeenten nog vrij onbekend.’

Regelgeving

Ook regels rondom multifunctionele landbouw maakt het boeren niet makkelijker. Kinderopvang begint vaak als neventak, maar soms willen boeren zich uiteindelijk meer richten op de opvang en hun agrarische bedrijf afbouwen. Regels maken dit lastig, omdat de neventak dan groter wordt dan de hoofdtak, zegt de LTO in het artikel.

Eisen

Ondertussen neemt het aantal agrarische bedrijven met kinderopvang toe: van 20 in 2007 naar 263 in 2022. VAK helpt boeren om een kinderopvang te beginnen, wat soms wel vijf jaar kan duren. Lees aan welke eisen boeren moeten voldoen, in deze reportage in het Leidsch Dagblad >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.