Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

PACT en Kindcentra 2020 worden één

Pedagogisch PACT en Kindcentra 2020 gaan door als één beweging onder de naam PACT voor Kindcentra. Dit melden de organisaties in een gezamenlijk bericht.
iStock

Kindcentra 2020 staat bekend om haar intensieve lobby in Den Haag onder aanvoering van Gijs van Rozendaal. Het doel was om Integrale Kindcentra op de politieke agenda te krijgen en de belemmeringen die organisaties ondervinden bij het samenwerken weg te nemen. Pedagogisch PACT publiceerde onder de titel ‘PACT pakt door!’ de conclusies van drie jaar innovatie en onderzoek naar een rijke speel-leeromgeving voor jonge kinderen.

Kwaliteitsimpuls voor kindcentra

Voor de komende drie jaar willen de organisaties gezamenlijk werken aan een krachtige kwaliteitsimpuls voor de ontwikkeling van kindcentra. Ook willen zij het bestuurlijk draagvlak hiervan vergroten. Het Kinderopvangfonds heeft al in maart het nieuwe, gezamenlijke programma vastgesteld. Nu komen de partijen er mee naar buiten. Van Rozendaal zegt ‘trots te zijn op het programma dat met organisaties uit beide netwerken is opgebouwd’.

Oplossingen voor knelpunten

PACT voor Kindcentra wil dat inclusieve kindcentra voor kinderen een stevige plek krijgen in de pedagogische infrastructuur in Nederland. In de regio’s moet er tussen organisaties een pact komen om de ontwikkeling van kindcentra aan te jagen en te verankeren. Verder moeten er landelijke oplossingen komen voor de belangrijkste knelpunten in de regelgeving. Dit alles moet over drie jaar gerealiseerd zijn. Om dit te realiseren, werken de kopgroepen van Kindcentra 2020 9wethouders, kinderopvang-, onderwijs- en jeugdhulpbestuurders) en de negen ambassadeurs van PACT voor Kindcentra nauw met elkaar samen.

Kennistafel met wetenschappers

In overleg met het veld worden thema’s speciaal onder de aandacht gebracht. Aan een Kennistafel werkt een aantal wetenschappers samen om de meerwaarde van inclusieve centra voor kinderen, ouders en medewerkers te onderbouwen. Praktijkervaringen en opgebouwde kennis gaan via masterclasses terug naar het veld. PACT gaat samen met het opleidingenveld de professionalisering van vakkrachten oppakken.

In juni is de nieuwe website operationeel van PACT voor Kindcentra.  Raadpleeg tot die tijd de websites van Pedagogisch PACT en Kindcentra 2020.


De vorming van integrale kindvoorzieningen lijkt voorlopig een taak van kinderopvang, onderwijs en gemeenten. Het regeerakkoord zwijgt over IKC’s. Na de eerste teleurstelling is het nodig om vooruit te kijken. Dat gebeurde tijdens het debat ‘Integraliteit in het sociale domein’ van Kenniscentrum-OK en Kindcentra 2020. Lees hier een verslag (let op, een premium-artikel)


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.