Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Overheid wil gebruik wegwerpluiers terugdringen

Marijn Klok
Het ministerie van Infrastructuur & Milieu organiseert, onder andere in samenwerking met Rijskwaterstaat, het Ketenproject Luiers. De overheid probeert hiermee voor elkaar te krijgen dat wegwerpluiers landelijk worden ingezameld en gerecycled, maar ook dat er minder gebruik van wordt gemaakt. Bijvoorbeeld door kinderen eerder zindelijk te maken of wasbare luiers te gebruiken.
Wegwerpluiers
Kinderdagverblijven kunnen flink besparen op de kosten van luiers

Een kind produceert in zijn eerste drie levensjaren gemiddeld 5.5 kilo luierafval per week. Dat is een behoorlijke bijdrage aan de nationale afvalberg die de overheid steeds maar weer moet zien weg te werken. Daar moet wat aan gebeuren. Daarom willen de samenwerkingspartners in het Ketenproject Luiers komen tot ‘een fysiek en financieel gesloten keten van productie, gebruik en recycling’.

Het recyclen van luiers is goed mogelijk en kinderdagverblijven zouden daar een belangrijke rol in kunnen spelen; bijvoorbeeld als verzamelpunt. Lees meer

Wasbare luiers

‘Maar we willen ook gaan kijken naar preventie’, zegt coördinator Geert Cuperus. ‘Want daar liggen veel kansen. Volgens wetenschappelijke inzichten kunnen kinderen tot een jaar eerder zindelijk worden, en er zijn veel goede wasbare luiers op de markt.’ De kennis en technologie is er dus om de berg wegwerpluiers terug te dringen, maar nu moet de samenleving er nog gebruik van gaan maken.

Workshop luierpreventie

Daarom organiseert de projectgroep donderdag 6 oktober de workshop Preventie van wegwerpluiers en incontinentiemateriaal, onder andere voor organisaties in de kinderopvang. ‘Tijdens de workshop willen we kansen voor preventie op een rij zetten en bespreken hoe we samen concrete stappen kunnen maken’, zegt Cuperus. Hij is bezig een aantal inspirerende sprekers uit te nodigen. ‘Bijvoorbeeld een pedagoog die iets kan vertellen over het eerder zindelijk maken van kinderen, en iemand van de gemeente Raalte of Hengelo. Die gemeentes hebben op kleine schaal geëxperimenteerd met het verstrekken van gratis wasbare luiers aan ouders. Tijdens de workshop kunnen we kijken of dat een succes was en hoe we het eventueel op grotere schaal kunnen uitrollen.’

Besparen op luiers

Zouden kinderdagverblijven dan ook met wasbare luiers moeten gaan werken? ‘Daar kunnen we het over hebben in de workshop’, zegt Cuperus. ‘Ze zullen er misschien niet om staan te springen, omdat het extra tijd kost om de luiers te wassen. Maar aan de andere kant kunnen ze zo flink besparen op de kosten van luiers. En daarnaast kunnen ze ouders adviseren in het eerder zindelijk maken van hun kind. Dus het lijkt me goed als ze naar de workshop komen.’

De workshop is op donderdag 6 oktober om 13.00 uur in het LEF centrum Rijkswaterstaat in Utrecht. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via geert.cuperus@rws.nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.