Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Overgewicht bij Rotterdamse kinderen blijft stabiel

In de stad Rotterdam nemen overgewicht en obesitas bij kinderen tot en met veertien jaar de laatste vijf jaar niet meer toe of af. Dat blijkt uit een studie van de plaatselijke GGD. Rotterdam zou de eerste gemeente in Nederland zijn waar deze langetermijntrend zichtbaar is, aldus een woordvoerster van het Convenant Gezond Gewicht, dat landelijk een aanval doet op overgewicht en obesitas.
Overgewicht bij Rotterdamse kinderen blijft stabiel
Foto: ANP Photo

Volgens Hein Raat, hoogleraar jeugdgezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, is de stabilisatie te danken aan de inspanning van vrijwel de gehele Rotterdamse samenleving. ‘Het is een enorme steun in de rug van de gemeente die met het programma Lekker Fit samenwerkt met ouders, scholen, winkeliers, supermarkten en grote ondernemingen’, aldus Raat.

Bewustwording

Verantwoordelijk sportwethouder Antoinette Laan (VVD) is verheugd over het resultaat. Het gemeentelijk aanvalsplan overgewicht en obesitas legt de nadruk op bewegen, gezond eten en bewustwording. Net als Raat denkt ook zij dat vooral de bewustwording onder de Rotterdammers dat overgewicht op allerlei fronten niet goed is voor de gezondheid, is toegenomen. ‘We zijn er nog niet, maar ik ben blij dat we nu resultaat hebben bereikt’, aldus Laan.

Lekker Fit

Via het programma Lekker Fit, waar scholen inmiddels voor in de wachtrij staan om aan deel te nemen, krijgen kinderen bijvoorbeeld drie tot vijf uur per week extra gym, terwijl de norm twee tot drie uur per week is. De extra lessen worden gegeven door een vakleerkracht. ‘Bij het onderdeel Makkelijke Moestuin leren kinderen hoe groenten groeien en helpen uiteindelijk de ouders mee om die groenten met de kinderen klaar te maken’, licht Laan toe.

Stad/platteland

Volgens Raat heeft het gemeentebestuur kennelijk de aanzet gegeven tot een grote verandering in de stad. ‘Dit is een hoopvol teken, want vooral in de grote steden speelt het probleem van overgewicht en obesitas; veel meer dan in de provincie. Bovendien is het heel moeilijk om ingesleten gewoontes te doorbreken.’ Ondanks de stabilisatie hebben kinderen in Rotterdam nog steeds meer overgewicht dan in de rest van Nederland.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.