Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Ouders zien meerwaarde van kinderopvang

ouders

Wat is het verlanglijstje van ouders die gebruik (willen) maken van kinderopvang? Dat is de vraag die Marjet Winsemius van Voor Werkende Moeders stelde in een digitale workshop, in samenwerking met Kindplanner. Wat blijkt: ouders zien wel degelijk de meerwaarde van kinderopvang in. 

De uitkomsten van de workshop werden woensdag gepresenteerd op het congres Dag van de Kinderopvang op Schiphol.

Geen dumpplek
In een digitale workshop van Kindplanner, aangestuurd door Marjet Winsemius van Voor Werkende Moeders, is uitgebreid gediscussieerd over wat ouders belangrijk vinden in de kinderopvang. Ouders blijken wel degelijk oog te hebben voor de meerwaarde van kinderopvang. ‘Kinderopvang draagt bij aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van mijn kind’ en: ‘Kinderopvang is geen dumpplek voor werkende ouders maar een voorziening voor het kind. Alle kinderen moeten er dus gebruik van kunnen maken.’

De Alles-in-1-school
Ouders schipperen ook met hun tijd en dat zie je terug in hun opmerkingen dat de huidige werktijden en schooltijden verouderd zijn en nodig moeten worden herzien. Ze vinden dan ook dat de alles-in-1-school (ofwel de brede school of het integraal kindcentrum) de perfecte oplossing is om werk en gezin beter te combineren. Ouders willen best een prijs betalen, maar …. dan moeten kindercentra meer service gaan bieden om hun beter tegemoet te komen, er moet meer flexibiliteit komen en ouders willen alleen betalen voor wat ze afnemen.

Zorgen over kwaliteit
Ze maken zich zorgen over de kwaliteit van de kinderopvang onder invloed van bezuinigingen en erkennen dat deze kwaliteit valt of staat met de pedagogisch medewerker. En als laatste vinden ouders dat er nog heel wat te verbeteren valt aan de communicatie. Ze willen meer en beter geïnformeerd worden over wat hun kind doet en meemaakt op het kindercentrum.

Marjet Winsemius heeft de discussie met ouders omgezet in de route naar succes. Ouders willen:

  • een warme maaltijd
  • leuke activiteiten voor hun kinderen
  • vaste gezichten op de groep
  • betalen naar wat ze afnemen
  • communicatie
  • oprechte aandacht
  • de alles-in-1-school

ANP Photo, Ed Oudenaarden

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.