
Risicovol spelen heeft een positieve invloed op de fysieke en mentale gezondheid van kinderen. Kinderen leren om zelf risico’s in te schatten. Dat vergroot hun zelfredazaamheid en zelfvertrouwen. Maar toch worden kinderen vandaag de dag erg beschermend opgevoed. Dat gebeurt niet alleen door ouders, ook op scholen en in de kinderopvang vinden we het lastig om kinderen echt los te laten. Daar speelt ook mee dat ouders soms niet blij zijn als hun kind met een schram of bult of kapotte kleding thuiskomt. Soms passen kinderopvangprofessionals zich daar op aan.
Belemmeringen
Uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van VeiligheidNL blijkt dat 79 procent van de ouders wel degelijk willen dat hun kind risicovol speelt. Ouders zien in dat dit belangrijk is voor de ontwikkeling van hun kind. Maar in de praktijk zien ze soms belemmeringen om het ook daadwerkelijk toe te passen. Zij zijn bang dat hun kind zich verwondt of ze denken dat anderen in hun omgeving het afkeuren.
Adviezen ouders
VeiligheidNL helpt deze ouders graag met concrete tips, adviezen en informatie over het belang van risicovol spelen. Ze richt zich met de campagne ‘Met een beetje risico komen ze er wel’ vooral op ouders met kinderen in de leeftijd van 5-7 jaar. Ouders kunnen op de website www.risicovol-spelen.nl een testje doen en krijgen adviezen hoe ze risicovol spelen vaker in de praktijk kunnen brengen. Daarbij staan ook tips hoe je risico’s kunt toelaten, maar wel binnen een aanvaardbare grens.
Risicospel maakt kinderen zelfredzaam. Maar in de praktijk waarschuwen we kinderen dat ze vooral voorzichtig moeten spelen. Pedagoog Martin van Rooijen doet onderzoek naar de pluspunten van risicovol spelen. Lees hier wat hieruit kwam