Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ouders moeten vaker zwemmen met hun kinderen’

Redactie Kinderopvang
Ouders moeten meer met hun kinderen naar het zwembad. Steeds vaker blijkt dat kinderen niet goed kunnen zwemmen, ook al hebben ze een diploma. Ouders zouden hierin hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Dat heeft minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) maandag geantwoord op Kamervragen van de SP.
'Ouders moeten vaker zwemmen met hun kinderen'
Foto: ANP

De SP-Kamerleden Renske Leijten en Jasper van Dijk hadden haar gevraagd naar het verband tussen de afgenomen zwemvaardigheid en het afschaffen van het schoolzwemmen.

Schoolzwemmen

Vorige week maakte de Reddingsbrigade Nederland bekend dat deze zomer 369 mensen uit zee en binnenwateren zijn gered die het anders vermoedelijk niet hadden overleefd. Negen mensen zijn tijdens het zwemmen verdronken. ‘Laat ik vooropstellen: ieder ongeluk is een drama en is er een te veel’, aldus Schippers, maar volgens haar is niet bewezen dat het afschaffen van het verplichte zwemonderwijs de oorzaak is. Er zijn lokale stimuleringsprojecten, ook vanuit het Rijk, en een aantal scholen biedt volgens haar nog steeds schoolzwemmen aan.

Verplichte zwemlessen

Ondanks de afschaffing haalt 94 procent van de kinderen minimaal één zwemdiploma. ‘De overgrote meerderheid gaat door voor het B-diploma.’ De stap om het zwem-ABC af te maken, noemt ze minder vanzelfsprekend. VeiligheidNL zegt in een reactie dat geen hard een op een bewijs bestaat dat er een relatie is tussen afschaffing van verplichte zwemlessen en het aantal verdrinkingsgevallen. We hebben geen cijfers en kunnen het niet onderbouwen, aldus de woordvoerster. Wel dragen verplichte zwemlessen volgens deze organisatie bij aan de algemene zwemvaardigheid en dus aan de veiligheid.

Kinderen kunnen steeds slechter zwemmen. Vijf tot acht procent van de kinderen die de basisschool verlaten, kan niet zwemmen. Jan Rijpstra, voorzitter van de Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding (KVLO) wil dat zwemles standaard deel uitmaakt van de gymles op de basisschool. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.