Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Ontslagen: Ook top-pm’ers als Martijn gaan eruit

Dat er in deze tijd ook veel goede pedagogisch medewerkers op straat komen te staan, is een pijnlijk gevolg van de bezuinigingen in de kinderopvang. Het komt af en toe voor dat ouders en collega's in opstand komen tegen zo'n ontslag. In Groningen lopen de emoties bij het ontslag van pm'er Martijn van den Brakel hoog op. Ouders verzetten zich actief tegen de ontslagplannen van overkoepelende organisatie SKSG.
Martijn van den Brakel maakt snot met de kinderen tijdens het bezoek van de jury van de Bso van het Jaar-verkiezing.
Martijn van den Brakel maakt snot met de kinderen tijdens het bezoek van de jury van de Bso van het Jaar-verkiezing. - Foto: Marike Vroom

‘Martijn moet niet weg’ is te lezen op één van de vele foto’s die op een Facebookpagina staat. De kinderen op de foto kijken boos, net als alle andere kinderen en volwassenen op Facebook. Het is één van de manieren waarop de ouders hun onvrede uiten.

Bso van het jaar

Martijn werkt op één van de bekendste bso’s van dit jaar. Bso Boegbeeld (Buitengewoon) van kinderopvangorganisatie SKSK werd dit jaar uitgeroepen als bso van het Jaar. De bso doet het op alle terreinen goed. Het steekt de ouders daarom des te meer dat er in zo’n goed draaiend team wordt ingegrepen. In Dagblad van het Noorden zegt vader Sjors Sevenhuijsen: ‘Het draait als een tierelier. Er zijn wachtlijsten. Iedereen wil zijn kind daar hebben. En dan haal je Martijn weg.’

Experimenteren

De aanwezigheid van Martijn maakt voor veel kinderen het verschil. Dat zag ook Marike Vroom, juryvoorzitter van de bso van het Jaar-verkiezing toen ze op de locatie filmde. Martijn staat bekend om de proefjes, het experimenteren en uitdagende activiteiten. Vader Sevenhuijsen houdt zijn kinderen zelfs in de vakantie niet thuis omdat ze de bso te leuk vinden.

Afspiegelingsprincipe

SKSG wilde Martijn eerst nog overplaatsen, maar vanwege het afspiegelingsprincipe (de juiste verhoudingen van leeftijdscategorieën in het personeelsbestand) werd hem voorlopig ontslag aangezegd. Volgens Anneke Huiting van SKSG is het niet mogelijk om voor Martijn een uitzondering te maken. ‘Natuurlijk is Boegbeeld een goede bso met superkrachten. Maar onze kwaliteit zit niet alleen daar. We maken geen onderscheid in locaties.’

Kennisdragers

In dit geval gaat het om Martijn, maar er is de laatste jaren op veel plekken in Nederlandse kinderopvangorganisaties onrust ontstaan nu veel goede krachten de sector verlaten. In het decembernummer van Management Kinderopvang verschijnt daarom een artikel over hoe moeilijk het is om ’toppers’ te laten gaan. Ontslagen managers, pedagogen en andere ondersteunende krachten in de kinderopvang die graag betrokken blijven bij de sector, kunnen terecht bij de Stichting Netwerk Kennisdragers Kinderopvang (NKK). Dit is een initiatief van Betsy van de Grift.

Afspiegelingsprincipe

SKSG noemt het afspiegelingsprincipe als één van de oorzaken dat een goede kracht als Martijn moet vertrekken. Wat is het afspiegelingsprincipe ook alweer? Lees het hier.

Welke vormen van ontslag zijn er?

Quirina Henselijn van Hens & Prins advocaten zetten onlangs in Management Kinderopvang de drie vormen van ontslagprocedures op een rij. Bekijk het overzicht.

4 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Niet slim, om een van de weinige mannen in de kinderopvang, over wie iedereen blijkbaar erg enthousiast is, te gaan ontslaan. Ik ben, uiteraard, tegen discriminatie naar sekse. Maar laat deze man alsjeblieft zijn belangrijke werk blijven doen!
  Louis Tavecchio

 3. Pardon kinderopvangtotaal; het artikel van maart’13 over de Stichting Netwerk Kennisdragers Kinderopvang, rept alleen maar over ik citeer:
  “Door de vraaguitval in de kinderopvang komen stafmedewerkers en managers in de kinderopvang op straat te staan.“
  Ook de website van het NKK rept niet over de PM-er, maar zegt als doel te hebben; `tot doel heeft om continuïteit van kennis te bereiken en de arbeidsmarktperspectieven van werkzoekende staffers en managers uit de kinderopvang te verbeteren. bron ; http://www.netwerkkennisdragerskinderopvang.nl/
  Niet erg veel waardering voor de PM `er die ook nog eens in bovenstaand artikel wordt weggezet als ”andere ondersteunende krachten…”
  Laten we er even aan denken dat zonder deze PM`ers er géén kinderopvang mogelijk is om te ”managen’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.