Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouders kiezen steeds vaker voor au pair

Ouders kiezen steeds vaker voor au pair

De kinderopvang verliest steeds vaker terrein aan de au pair. Dit blijkt uit een reportage van dagblad De Pers. Jack Hompes van de Nederlandse Au Pair organisatie (NAPO) schat dat er nu 4000 legale au pairs in Nederland werken. Dat is 15-20 procent meer dan vijf jaar geleden.

‘De kinderopvang, dat is pas elite’
De wachtlijsten in de kinderopvang, vooral in het Westen, de starre openingstijden en de plannen van het kabinet om op kinderopvang te gaan bezuinigen, spelen een rol in het besluit van ouders om voor een au pair te kiezen. Jack Hompes: ‘Het is allang niet meer zoals zeven, acht jaar geleden, toen het echt een eliteprogramma was. Drie kinderen fulltime in het kinderdagverblijf, dat is pas elitair.’

In de knel
In de reportage komen meerdere ouders aan het woord die vertellen hoe zij met de huidige kinderopvang in de knel zijn komen te zitten. Ondernemer Hendrik van der Meer bijvoorbeeld die met twee kinderen bij de buitenschoolse opvang aanklopte, maar vanwege de wachtlijsten daar het nu tijdelijk moet oplossen met familie en een buurmeisje.

Vanaf 2011 niet meer zelf een au pair regelen
In 2011 gaat de nieuwe wetgeving in dat ouders niet meer zelf, maar altijd via bemiddelingsbureaus een au pair moeten regelen. Deze bureaus controleren de cv’s, de gezonheid, de moitvatie en de ervaring die potentiële au pairs met kinderen hebben. Al wordt er verderop in het artikel wel geklaad door ouders dat deze bureaus de strenge selectie niet zo serieus nemen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.