Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouders de dupe van fraude

Als een kinderopvangorganisatie fraudeert met kinderopvangtoeslag, blijven de ouders verantwoordelijk en moeten zij de ten onrechte uitbetaalde toeslag terug betalen. Dit zegt staatssecretaris Wiebes van Financiën.
Ouders de dupe van fraude
Foto: ANP XTRA

Wiebes gaf antwoord op Kamervragen over de fraude die door een buitenschoolse opvangorganisatie is gepleegd. Hiervan is een aantal gezinnen de dupe geworden en zij moeten forse bedragen terugbetalen. Desgevraagd verklaart staatssecretaris Wiebes (Financiën) dat ‘ouders zelf verantwoordelijk zijn voor de juistheid van een aanvraag voor een voorschot kinderopvangtoeslag. Als achteraf blijkt dat aan een van de voorwaarden niet is voldaan, moet volgens de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen en de Wet kinderopvang de gehele toeslag worden terugbetaald. Ouders kunnen altijd tegen een terugvordering in bezwaar en eventueel in beroep gaan’.

Medeplichtig

Overigens kan een frauderende organisatie wel worden aangepakt. ‘Indien blijkt dat een kinderopvanginstelling medeplichtig is aan het aanvragen van een onjuiste kinderopvangtoeslag of dit heeft uitgelokt, kan sinds 1 januari 2014 de Belastingdienst/Toeslagen deze instelling een bestuurlijke boete opleggen. Ook kan de kinderopvanginstelling in dat geval aansprakelijk worden gesteld, als de kinderopvangtoeslag op haar bankrekening is uitbetaald. De Belastingdienst/Toeslagen kan in geval van onrechtmatig handelen ook strafrechtelijke of civiele stappen ondernemen tegen een kinderopvanginstelling. Daarnaast staat het ouders zelf vrij om zelf aangifte te doen van een strafbaar feit tegen een kinderdagverblijf of een gastouderbureau of een civiele schadevergoedingsprocedure aan te spannen.’

Terug betalen

In het eerste halfjaar van 2014 is 228 miljoen euro aan terug te betalen kinderopvangtoeslag geïnd door de Belastingdienst.

De berichten vanuit de Belastingdienst over kinderopvangtoeslag zijn alarmerend. Eén op de drie ouderparen moet kinderopvangtoeslag terugbetalen, gemiddeld 2500 euro per huishouden met uitschieters tot boven een ton. Maar volgens Adviesbureau Buitenhek is het beeld in werkelijkheid veel genuanceerder. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.