Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouders: ‘Buiten spelen minder veilig dan 10 jaar geleden’

Ouders vinden dat de buurt tien jaar geleden veiliger was voor kinderen om buiten te spelen. Ook verwacht 67% van de ondervraagde ouders dat de veiligheid over tien jaar nog minder is dan nu.
1Nickelodeon_Buitenspeeldag_Logo.png
Woensdag 14 juni wordt de nationale Buitenspeeldag gehouden. - Foto: Nickelodeon

Dat blijkt uit een onderzoek door Motivaction, in opdracht van Viacom Benelux, het bedrijf achter kinderzender Nickelodeon, onder ruim duizend ouders met een kind(eren) in de leeftijd van zes tot twaalf jaar. Nickelodeon liet het onderzoek uitvoeren in aanloop naar de 10e editie van de ‘Buitenspeeldag’ en wilde weten hoe belangrijk buitenspelen anno 2017 is.

Gezondheid en ontwikkeling

98% van de ouders vindt buitenspelen belangrijk voor de gezondheid en ontwikkeling van hun kinderen. Volgens 95% worden kinderen er blij van en 96% geeft aan dat het goed is voor de sociale contacten. 72% van de ouders ervaart zelf een moment van rust wanneer hun kinderen buitenspelen.

Buitenspeelomstandigheden

Minder positief zijn de ouders over de buitenspeelomstandigheden. 84% geeft aan dat de buurt tien jaar geleden veiliger was voor kinderen om buiten te spelen. Ruim een kwart van de ondervraagden geeft aan dat er te weinig voorzieningen zijn voor hun kinderen om buiten te spelen. 22% vindt de speelvoorzieningen die er zijn van onvoldoende kwaliteit.

Buitenspeeldag

Woensdag 14 juni wordt de nationale Buitenspeeldag gehouden. Nickelodeon organiseert het hoofdevenement op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Kickbokskampioen Rico Verhoeven is dit jaar de ambassadeur: ‘Als topatleet weet ik als geen ander hoe goed en leuk het voor je is om te bewegen. Dit begint al op jonge leeftijd met buitenspelen. Als vader vind ik het ook voor mijn eigen kinderen heel belangrijk dat ze buitenspelen en probeer ik ze te laten zien hoeveel er mogelijk is.’

Tv op zwart

Bijzonder is dat de zenders Nickelodeon en Nick Jr. deze dag van 13.00 tot 17.00 uur op zwart gaan, om kinderen te motiveren deel te nemen aan de tal van activiteiten die lokaal worden georganiseerd.

Meer informatie over de Buitenspeeldag is hier te vinden.

Initiatiefnemers Jantje Beton en Nickelodeon roepen iedereen op mee te helpen om op 14 juni van Nederland ‘één grote speelplek’ te maken. ‘We willen kinderen massaal laten ervaren hoe leuk het is om de wereld buiten te ontdekken.’ Lees hier het artikel over de Buitenspeeldag.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.