Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouders beïnvloeden aandachtsspanne kind

Marijn Klok
Hoe langer ouders hun aandacht bij het spel van hun kind kunnen houden, hoe beter de aandachtsspanne van het kind zich ontwikkelt. Dat blijkt uit onderzoek van psychologen aan de Universiteit van Indiana. Kinderen die hun aandacht van jongs af aan goed leren richten en vasthouden, doen het later beter op school.
Aandachtsspanne
Ouders die meegaan in het spel van hun kind weten de aandacht het langste vast te houden. - Foto: Fotolia

Ouders kregen in het onderzoek de opdracht met hun kind te spelen, terwijl zowel zij als hun kind een camera droegen die heel precies vastlegde waar ouder en kind naar keken tijdens het spel. Ouders die tijdens het spelen veel afgeleid waren, en wiens ogen dus vaak afdwaalden van hun kind en het speelgoed waar ze mee speelden, hadden een negatieve invloed op de aandachtsspanne van hun kind. Oftewel: als de ouder zijn of haar aandacht er niet bijhield, deed het kind dat ook niet.

Sociale interactie

Een slechte zaak, want het vermogen van kinderen om hun aandacht vast te houden is heel belangrijk bij taalverwerving, het oplossen van problemen en andere cognitieve taken. ‘Van oudsher beschouwen psychologen aandacht als een onderdeel van de individuele ontwikkeling’, zegt onderzoeker Linda Smith. ‘Onze studie is een van de eerste onderzoeken die laat zien dat aandacht onder andere wordt beïnvloed door sociale interactie. Het is echt een activiteit die wordt uitgevoerd door twee sociale partners, waarbij de aandachtspanne van de een die van de ander beïnvloedt.’

Drie groepen ouders

Tijdens het onderzoek vielen drie groepen ouders op: ouders die hun kind het spel zelf lieten bepalen, ouders die het spel actief stuurden en ouders die nauwelijks meespeelden. De eerste groep wist de aandacht van de kinderen het langst vast te houden. Deze ouders wachtten af tot ze zagen in welk speelgoed het kind geïnteresseerd was en gingen vervolgens mee in het spel van het kind. De kinderen in deze groep waren bijna vier keer langer bezig met een stuk speelgoed dan de kinderen uit de andere groepen.

Niet responsief

De kortste aandachtsspanne werd gemeten bij de kinderen van de ouders die nauwelijks meespeelden. Deze ouders hadden de neiging om achterover te leunen en naar andere dingen te kijken dan het kind en het speelgoed op tafel. ‘Als je een ouder hebt die niet responsief is ten opzichte van het gedrag van een kind, dan zou je dat als rode vlag kunnen beschouwen voor problemen in de toekomst’, zegt onderzoeker Chen Yu.

Bron: Vakblad Vroeg

Het kunnen vasthouden van de aandacht is een zogenoemde ‘executieve vaardigheid’ die kinderen al jong moeten leren. SKS Alles Kids-directeur Eugenie de Bresser is er zelfs van overtuigd dat het leren van deze executieve vaardigheden het allerbelangrijkste leerdoel is voor peuters en kleuters. Volgens haar zou de kinderopvang zich dus vooral hier op moeten richten. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.