Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oudercommissie straks ook bij peuterspeelzalen verplicht

Marianne Velsink
Bijna alle kwaliteitseisen in het kader van de harmonisatie gaan vanaf 1 januari 2018 in. Een uitzondering daarop is het instellen van een oudercommissie. Dit moeten peuterspeelzalen vanaf 1 januari 2017 voor elkaar hebben.
1 Oudercommissie peuterspeelzalen.jpg
Peuterspeelzalen moeten

Vanaf 1-1-2017 zal de GGD, net als bij kinderdagverblijven, bso’s en gastouderbureaus, controleren of peuterspeelzalen een oudercommissie hebben ingesteld. BOinK vraagt hiervoor aandacht, ook omdat er nog best wat peuterspeelzalen zijn die nog geen concrete stappen hebben gezet in het realiseren van een oudercommissie.

Adviesrecht ouders

Ouders krijgen op peuterspeelzalen dezelfde adviesrechten als ouders nu al bij kinderopvanglocaties hebben. Ze krijgen adviesrecht op de pedagogisch kwaliteit, maar hebben ook inspraak op het voedingsbeleid, beleid rondom opvoeding, veiligheid en gezondheid, de openingstijden, het beleid van voor- en vroegschoolse educatie, klachtenbeleid en de prijs. Als een peuterspeelzaalhouder iets wil besluiten of wijzigen op één van deze terreinen, zal altijd tijdig advies gevraagd moeten worden aan de oudercommissie.

Reglementen

De houder van de peuterspeelzaal is verantwoordelijk voor het instellen van de oudercommissie. Ook moet hij of zij een oudercommissiereglement opstellen. BOinK, de Belangenvereniging voor Ouders in de Kinderopvang en Peuterspeelzalen heeft hiervoor modelreglementen opgesteld, in samenwerking met de Brancheorganisatie Kinderopvang en Sociaal Werk Nederland. Er zijn ook voorbeelden van huishoudelijke reglementen die door de oudercommissie zelf moeten worden ingevoerd.

Ouders werven

Peuterspeelzaalhouders die nog geen stappen hebben gezet voor het inrichten van een oudercommissie, doen er dus goed aan om ouders te werven voor de oudercommissie. BOinK benadrukt in de brochure ‘De oudercommissie, medezeggenschap, adviesrecht, de achterban’ dat een organisatie zelf actief ouders moet werven om daarmee uit te stralen dat ouders in de commissie belangrijk werk doen. Pedagogisch medewerkers kunnen dit ook nog eens mondeling benadrukken.

Instellen oudercommissie

Als er zich niet meer ouders aanmelden dan er plek is, worden de ouders op een eerste vergadering als commissielid gekozen. Zijn er meer ouders, dan mogen alle ouders stemmen over wie er zitting mag nemen in de commissie. In de oudercommissie zijn in ieder geval drie hoofdfuncties: de voorzitter, de secretaris en de penningsmeester. Daarnaast kunnen ouders bijvoorbeeld in werkgroepen zich bezighouden met specifieke onderwerpen.

BOinK

Oudercommissies die net gestart zijn, kunnen voor informatie bij BOinK terecht. Zij vertegenwoordigt momenteel 4.500 oudercommissies in Nederland. Behalve online informatie en advies, organiseert BOinK ook een basistraining voor leden waarbij de taken, rechten en plichten van de oudercommissie aan bod komen.

Geen overgangsregeling

De regeling omtrent de verplichte medezeggenschap had volgens BOinK eigenlijk al op 1 januari 2016 in werking moeten treden. Maar vanwege een fout in de wettekst, is de invoering een jaar uitgesteld naar 1 januari 2017. Dat betekent voor peuterspeelzalen dat er geen overgangsregeling is en dat ze per 1 januari direct aan de eis moeten voldoen. Vanaf 2018 bestaat er helemaal geen verschil meer tussen de kwaliteitseisen aan kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. Lees meer over de harmonisatie

Er zijn nog veel onbeantwoorde vragen over de harmonisatie van peuterspeelzaalwerk. Gemeenten kunnen voor meerdere scenario’s kiezen, maar er is ook nog veel onduidelijk. Ondertussen wachten veel peuterspeelzalen op initiatieven vanuit hun gemeente. Lees een update

Meer weten? Lees hier de brochure  ‘De oudercommissie, medezeggenschap, adviesrecht, de achterban’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.