Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oproep: blijf zorgen voor kinderen uit kwetsbare gezinnen

Door de noodopvang tijdens de coronacrisis werd duidelijk dat sommige gezinnen in nog grotere problemen kwamen dan eerder. Brancheorganisaties BK en BMK doen een oproep om deze gezinnen niet te vergeten.

BMK en BK vragen ‘blijvende aandacht voor de kinderen uit kwetsbare gezinnen, specifiek voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar’. Zij vragen aan hun leden om ook in contact te blijven of te komen met het sociale netwerk van deze gezinnen, zeker als er zorgen zijn over specifieke  kinderen.

Kinderopvangorganisaties kunnen met vragen over kinderen uit kwetsbare gezinnen terecht bij de gemeentelijke coördinatoren, benadrukken de brancheorganisaties. Gezamenlijk kun je zo nadenken over een passend aanbod als kinderen en hun ouders bijvoorbeeld extra opvang of ondersteuning nodig hebben.

‘Kortom, blijf alert op de thuissituatie en wees actief onderdeel van het sociale netwerk rondom het jonge kind,’ aldus BMK en BK. ‘Op die manier levert ook de kinderopvang bij aan meer zicht op de omvang en de aard van de problematiek’

Verdwenen kinderen

Afgelopen tijd is in de media de noodklok geluid over verdwenen kinderen. e BK en BMK hebben enige tijd geleden deelgenomen aan een overleg met onder meer het ministerie van OCW over deze problematiek.

Veel gemeenten benutten allerlei mogelijkheden om toch in contact te komen met deze verdwenen kinderen, bijvoorbeeld via leerplicht, kinderwerk, regelmatig overleg met onderwijs en kinderopvang. Ook hierbij is het van belang dat kinderopvangorganisaties aan de bel trekken bij de gemeentelijke coördinator als zij geen contact krijgen met gezinnen, aldus BMK en BK.

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.