Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ontwerp van IKC De Kleine Kapitein ‘voor kinderen, dieren, en planten’ wint architectuurprijs

Met het ontwerp van IKC de Kleine Kapitein in Amsterdam is NAT architecten de winnaar geworden van een mondiale prijsvraag op het gebied van architectuur. Het ontwerp van het IKC werd winnaar in de categorie Educational Buildings.
Het prijswinnende ontwerp: IKC 'De Kleine Kapitein' in Amsterdam, ontworpen door NAT Architecten

In het gebouw van Integraal Kindcentrum (IKC) ‘De Kleine Kapitein’ op het Cruquiuseiland in Amsterdam zijn een basisschool, een kinderdagverblijf, een gymzaal en een turnzaal gevestigd. De sportvoorziening is apart toegankelijk.

Dieren en planten

Het IKC richt zich niet alleen op kinderen, maar ook op dieren en planten. Zo is de gevel gemaakt van gerecyclede stenen en restpartijen, is het natuurinclusief en zit het vol met nestkasten voor verschillende soorten vogels, vleermuizen en insectenhotels. Rondom het gebouw zijn groene voorzieningen getroffen voor begroeiing. In de grote stad geeft het groene plein en het met groen begroeide gebouw verkoeling op warme dagen.

Het gebouw zelf is ook duurzaam ontworpen. Zo is het bijna-energie-neutrale-gebouw (BENG) gasloos en wordt het verwarmd door luchtwarmtepompen. Elektriciteit wordt geleverd door panelen op het dak.

Oooh’s en aaah’s

Schooldirecteur Laura van der Hammen had geen idee dat haar school meedong naar de prijs. ‘Ik kreeg een mailtje van het architectenbureau. Het is in de nieuwsbrief naar de ouders gezet’, zegt ze nuchter. Nu ze ruim een jaar in het nieuwe gebouw zitten, blijkt het in de praktijk zo te werken zoals ze het ooit bedacht hadden: ‘In dienst van onderwijs, met wanden die open kunnen, een mooie hal met een tribune, noem maar op. Zowel akoestiek als klimaat zijn heel fijn. Als mensen hier voor het eerst binnen komen, hoor je alleen maar oooh’s en aaah’s.’

Interieur

NAT Architecten heeft voor het interieur gekozen voor een lichte en ingetogen basis: grijze vloeren, witte wanden en hout. Kleurvlakken op de wanden geven nuances in de beleving en het gebruik van de ruimtes.

De grote aula over twee verdiepingen is verbonden met een grote tribunetrap. De houten balustrade en de houten puien zorgen voor een warme sfeer in het gebouw. Verder hebben de lesvleugels een open structuur. Zowel in de school als in het kinderdagverblijf vormen leerpleinen het middelpunt van de groepsruimtes. Grote schuifdeuren verbinden de lokalen en de leerpleinen met elkaar zodat leerkrachten naar wens eventueel diverse groepen tegelijk kunnen begeleiden.

Bron: Architectuur.nl (en… bekijk er meteen alle foto’s van het gebouw!)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.