Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ontslag werknemers wordt eenvoudiger

Ontslag

Het wordt werkgevers makkelijker gemaakt om van hun werknemers af te komen. Het kabinet is akkoord gegaan met voorstellen van minister Kamp om de arbeidsmarkt te hervormen. Dat betekent dat werkgevers niet meer via ingewikkelde ontslagroutes vooraf een ontslag hoeven aan te vragen. De werkgever moet het ontslag wel motiveren, maar dat kan in een hoorprocedure na afloop.

Ontslagroutes
Het huidige ontslagstelsel kent twee verschillende ontslagroutes: via het UWV of via de rechter. Dat levert soms ongelijke uitkomsten op in gelijke situaties. Straks is die toetsing voor ontslag niet meer nodig en kan in een hoorprocedure door de werkgever worden gemotiveerd waarom de werknemer ontslagen is. Is de werknemer het niet eens met het ontslag, dat kan hij of zij naar de rechter stappen, ervan uitgaande dat beide partijen hun best hebben gedaan om een onnodige gang naar de rechter te voorkomen.

Vergoeding voor werknemers
Nieuw is ook dat werknemers bij ontslag een financiële vergoeding krijgen die ingezet moet worden voor scholing of voor het vinden van een nieuwe baan. Kamp ziet hierin voordelen voor de werknemers: ‘Zij komen sneller en vaker terecht op de plek waar hun capaciteiten het beste tot hun recht komen. Dit draagt bij aan hun persoonlijk welzijn.’ Verder verwacht Kamp dat het leidt tot meer mobiliteit, minder tweedeling tussen tijdelijke en vste contracten en meer scholing.

Werkgever betaalt
De werkgever gaat de kosten dragen van de eerste periode werkloosheid van ontslagen werknemers met tijdelijke of vaste contracten, tot maximaal zes maanden. De precieze vormgeving moet nog worden uitgewerkt. De extra kosten voor werkgevers worden gecompenseerd door lagere ontslagkosten. Dit motiveert werkgevers om werknemers te helpen bij het snel vinden van nieuw werk. De overheid bespaart door deze maatregel één miljard euro per jaar.

Bron: Rijksoverheid.nl
Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.