Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek: zit er kinderarbeid in producten voor de kinderopvang?

Wie leveren er groente, fruit, meubilair en speelgoed aan de kinderopvang? En komt er wel of geen kinderarbeid voor in de ketens van deze producten? De BK, de BMK en Hestia Kinderopvang gaan daar de komende jaren onderzoek naar doen. ‘We willen het beste voor de kinderen hier én voor kinderen in andere landen.’
onderzoek-zit-er-kinderarbeid-in-producten-voor-de-kinderopvang
khosrork / stock.adobe.com

Het kan niet zo zijn dat als je als sector het doel hebt kinderen optimale ontwikkelingskansen te bieden in een veilige omgeving, er producten gebruikt of genuttigd worden die mogelijk gemaakt zijn door kinderen. Om dat uit te sluiten werken sectorpartijen BK, BMK en Hestia Kinderopvang samen met VNO-NCW aan een ‘groene lijst’ met leveranciers die transparant zijn en verantwoordelijkheid nemen voor het bannen van kinderarbeid uit hun productieketen.

Risicoproducten

‘Ook in de ketens van producten die Nederlandse kinderopvangorganisaties (in grote aantallen) kopen, kan kinderarbeid voorkomen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan risicoproducten zoals tropisch fruit, textiel of meubilair. We hebben met elkaar een verantwoordelijkheid om niet alleen in Nederland maatschappelijk te ondernemen, maar dit ook mondiaal te doen. We willen het beste voor de kinderen hier én voor kinderen in andere landen’, stellen de partijen in een gezamenlijk bericht.

Wet Zorgplicht Kinderarbeid

Op dit moment is je bedrijfsketen kinderarbeidvrij maken nog een keuze, maar door de aanstaande Wet Zorgplicht Kinderarbeid zijn bedrijven met 250 FTE of meer straks verplicht om kinderarbeid in hun keten op te sporen, te voorkomen en aan te pakken. Bedrijven moeten dan verklaren dat zij zorgvuldig werken om te voorkomen dat hun goederen of diensten met behulp van kinderarbeid tot stand komen. Dit betekent ook dat bedrijven onderzoek moeten doen als er een redelijk vermoeden bestaat van kinderarbeid.

Onderzoek

De BK, de BMK en Hestia Kinderopvang gaan met behulp van VNO-NCW de komende jaren onder meer aan de slag met het onderzoeken van de ketens van een aantal hofleveranciers van de kinderopvang. ‘We hebben de ambitie om hier een ‘groene lijst’ van te maken met leveranciers die transparant zijn en verantwoordelijkheid nemen voor het bannen van kinderarbeid uit hun productieketen.’ Om met deze onderzoeken naar leveranciers van start te kunnen gaan, vragen zij professionals uit de kinderopvang om een korte vragenlijst in te vullen. Dit kan tot 8 september 2022 en kost zo’n 10 minuten.

Klik hier om de vragenlijst te starten >>

Stichting Het Vergeten Kind heeft een cheque van vijftienhonderd euro van kinderen van Humankind ontvangen bij BSO Rank in Rozenburg. Humankind-medewerkers kozen Stichting Het Vergeten Kind voor deze donatie, omdat zij kwetsbare kinderen aandacht en een positieve ervaring willen geven. Net zoals de 27.000 kinderen die dagelijks hun kinderopvanglocaties bezoeken. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.