Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek naar zelfevaluatie in de kinderopvang: doe je mee?

Pedagoog Simon Hay zoekt pedagogisch professionals, managers/bestuurders en toezichthouders die mee willen werken aan zijn promotieonderzoek naar zelfevaluatie in de kinderopvang: ‘Grip op de pedagogische kwaliteit in de kinderopvang’. Vul jij de vragenlijst in?
onderzoek-naar-zelfevaluatie-in-de-kinderopvang-doe-je-mee
New Africa / Stock.adobe.com

Kinderopvang is een belangrijk middel om het welbevinden en de betrokkenheid van kinderen te verhogen en hun ontwikkeling te stimuleren. Een essentiële voorwaarde is de geboden pedagogische kwaliteit.

Pedagogische kwaliteit

Kinderopvanghouders zijn verantwoordelijk voor het bieden van goede pedagogische kwaliteit. Het is echter lastig om hier als kinderopvanghouder een gedegen inschatting van te maken. Om deze reden is in 2015 gestart met het ontwikkelen van een zelfevaluatie-instrument voor de kinderopvang (0-4 én 4-12 jaar), ‘Pedagogische praktijk in Beeld (PiB)’ genaamd. Simon Hay zegt daarover: ‘We willen met behulp van input uit de praktijk de PiB gaan verbeteren.’

Doe je mee?

Daarvoor worden deelnemers gezocht, die 15 tot 20 minuten tijd vrij hebben om de vragenlijst in te vullen. Bekendheid met PiB is geen vereiste. Wie kunnen er deelnemen? 

  • Pedagogisch beleidsmedewerker/pedagoog
  • Pedagogisch coach
  • Manager/bestuurder
  • Pedagogisch medewerker
  • Lid van een oudercommissie
  • Toezichthouder
  • Onderzoeker

Vragenlijsten

Er zijn twee digitale vragenlijsten, één voor kinderopvang van 0-4 jaar en één voor kinderopvang van 4-12 jaar:

Sinds oktober vorig jaar beheert het Expertisecentrum Kinderopvang het instrument Pedagogische praktijk in Beeld (PiB), na uitgebreid getest te zijn bij vijftien organisaties. Danina Kooijman van Kibeo Kinderopvang: ‘We merken dat het gesprek over pedagogische kwaliteit op de werkvloer nu veel beter wordt gevoerd.’ Lees dit PREMIUM-artikel 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.