Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek naar informatiebehoefte ouders over kinderopvang

Marianne Velsink
Het ministerie van Sociale Zaken laat onderzoek doen naar de informatievergaring van ouders over kinderopvang. Een grote groep ouders denkt namelijk nog altijd dat kinderopvang bijna niet te betalen is, vooral de midden- en hoge inkomens. Staatssecretaris Tamara van Ark vindt dit ‘opmerkelijk’ en wil de informatiebehoefte van ouders onderzoeken.
iStock

Dit zegt zij in een Kamerbrief. Aanleiding voor de brief is het rapport ‘Kijk op Kinderopvang’ van het Sociaal Cultureel Planbureau dat  eind augustus verscheen. Het rapport ondervroeg ouders, wel- en niet-klanten van de kinderopvang, naar hun perceptie van de betaalbaarheid, toegankelijkheid en kwaliteit van de kinderopvang.

Niet te betalen

Staatssecretaris Van Ark haalt de positieve conclusies over de kwaliteit en de werk-zorgverdeling van ouders eruit. Maar het meest opvallend vindt zij de perceptie over de betaalbaarheid. Hoewel ouders in 2017 positiever waren dan in 2013, vinden nog steeds ruim vier op de tien ouders dat formelen kinderopvang ‘bijna niet meer te betalen is’. Dit zijn vooral ouders in de midden- en hogere inkomensgroepen. Opmerkelijk, vindt Van Ark, omdat er flink geïnvesteerd is de afgelopen jaren in kinderopvangtoeslag.

Rekentool

Van Ark benadrukt dat ze de betaalbaarheid van kinderopvang belangrijk vindt. Daarom wordt er vanaf 2019 structureel 248 miljoen euro extra geïnvesteerd in kinderopvangtoeslag. Om ouders hierover in te lichten, gaat vanaf medio november de nieuwe rekentool van start op de website van de Belastingdienst. Daarmee kunnen ouders de hoogte van de kinderopvangtoeslag berekenen.

Verschillen tussen ouders

Uit het onderzoek bleek ook dat ouders die geen gebruik maken van formele opvang deels negatievere percepties hebben over kinderopvang. Dat geldt ook voor kwetsbare ouders. Des te belangrijker, vindt Van Ark om ouders helder en gericht te informeren over kinderopvang. Daarbij moet rekening worden gehouden met de verschillen tussen ouders, concludeert zij naar aanleiding van het rapport.

Onderzoek informatiebehoefte

Als er flink geïnvesteerd wordt in kwaliteit en betaalbaarheid van kinderopvang, dan moet dit helder over het voetlicht worden gebracht. Van Ark noemt als voorbeeld de in-één-oogopslag-regel waarbij ouders op de site van het Landelijk register Kinderopvang een samenvatting kunnen zien van het inspectierapport. De komende weken wordt er gewerkt aan verdere verbetering van deze maatregel. Nieuw is het onderzoek dat de staatssecretaris nu voorstelt naar de informatiebehoefte van ouders als het gaat om kinderopvang en in hoeverre de overheid hierin kan ondersteunen. Dit onderzoek moet in het voorjaar van 2019 zijn afgerond.

Kwetsbare gezinnen

Van Ark zou graag zien dat juist kwetsbare gezinnen meer gebruik gaan maken van formele kinderopvang. Dat is goed voor hun arbeidsmarktpositie, economische zelfstandigheid en de ontwikkeling van kinderen. In een tweede onderzoek wil de staatssecretaris onderzoeken hoe kan worden bevorderd dat ouders met een lagere sociaal-economische status (SES) kiezen voor formele kinderopvang. Voor de zomer van 2019 komt Van Ark met een onderzoeksopzet.

Problemen kinderopvangtoeslag

In haar brief noemt Van Ark ook nog de stappen die zij, in samenwerking met de staatssecretaris van Financiën, zet om problemen met kinderopvangtoeslag terug te dringen. De directe financiering is afgeblazen, maar er wordt wel gewerkt aan snellere en gemakkelijkere procedures  voor het aanvragen van kinderopvangtoeslag. Zo moeten ouders meer ondersteuning krijgen in het vooraf schatten van het aantal opvanguren en bij het tijdig doorgeven van wijzigingen in (persoonlijke) gegevens. Ouders worden hiermee gedeeltelijk ontlast, is het idee. Nog voor het einde van 2018 wordt de Kamer geïnformeerd over dit traject.

Tegelijk met het aankondigen van het onderzoek, stuurde staatssecretaris Tamara van Ark haar antwoorden toe op Kamervragen van Lisa Westerveld (GroenLinks). Zij wilde weten hoe de staatssecretaris kijkt naar de verwachte prijsstijging van kinderopvang in 2019. Lees hier een samenvatting van haar antwoorden.

Download de Kamerbrief over het SCP-rapport ‘Kijk op Kinderopvang’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.