Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Onderhandelingen nieuwe cao kinderopvang gaan binnenkort van start

De huidige cao kinderopvang loopt 31 december 2022 af. Om voldoende tijd te hebben voor de onderhandelingen over een nieuwe cao, zal op 13 september de startbijeenkomst over de nieuwe cao plaatsvinden.
© Zacharie Scheurer / dpa Themendienst / picture alliance

Tijdens de startbijeenkomst verkennen cao-partijen met elkaar over welke onderwerpen ze afspraken willen maken. Verder bespreken ze hoe ze het cao-proces voor ogen zien.

Start onderhandelingen

Op maandag 3 oktober beginnen de echte onderhandelingen. Cao-partijen verwachten in december van dit jaar een akkoord te bereiken.

Data cao-onderhandelingen

De onderhandelingen vinden op de volgende data plaats:

  • dinsdag 13 september (startbijeenkomst)
  • maandag 3 oktober (eerste onderhandelingsdag)
  • maandag 31 oktober (tweede onderhandelingsdag)
  • dinsdag 22 november (derde onderhandelingsdag)
  • donderdag 8 december (vierde onderhandelingsdag)

Betrokken brancheorganisaties en vakbonden

Aan de kant van de werkgevers voeren Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) de cao-onderhandelingen. Voor de medewerkers zijn dit CNV Zorg en Welzijn en FNV Zorg & Welzijn.

Deddy Dorenbos, bestuurder van vakbond FNV, gaf onlangs al in een artikel over het toenemend aantal zzp’ers in de kinderopvang aan, dat ze denkt dat er opnieuw naar de cao van de kinderopvang gekeken moet worden als middel in de strijd tegen het personeelstekort. ‘Uit enquêtes weten wij dat medewerkers minder werkdruk, meer waardering en een betere beloning willen. Er moet simpelweg geld bij. En dan moeten we kijken of dat uit de zakken moet komen van kinderopvangorganisaties, de overheid of ouders. Dan kan de werkdruk omlaag en kunnen medewerkers weer doen waarvoor ze in de kinderopvang zijn gaan werken: met kinderen werken. Dáár worden ze gelukkig van.’

Terwijl het personeelstekort in de kinderopvang steeds schrijnender wordt, groeit het aantal zzp’ers in de branche daarentegen explosief. Noodgedwongen wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van deze zelfstandig pedagogisch medewerkers. Maar met steeds hogere tarieven, wisselende gezichten op de groep en zzp’ers die geen idee hebben van de risico’s, rijst de vraag: is deze tendens wel zo goed voor de sector? >> [PREMIUM]

Bron: Kinderopvang werkt!

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.