Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Omvang misbruik mogelijk groter dan gedacht

Naar aanleiding van een bijeenkomst voor  ouders, wiens kinderen mogelijk betrokken zijn bij het misbruik van Rober M., concludeerde burgemeester van der Laan dat het aantal slachtoffertjes mogelijk naar boven bijgesteld moet worden. Tot nu toe werd er gesproken over 30 – 50 slachtoffers.

Op de dag na de bekendmaking van het misbruik, zijn nieuwe feiten boven water gekomen. Zo bleek Robert M. bezig te zijn met het starten van een eigen kinderdagverblijf. Hij had zich al ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ook zijn collega bij het Hofnarretje is opgepakt. Hij wordt verdacht van seksuele handelingen achter de computer, bij het chatten met kinderen. Misbruik op de crèche is bij hem niet aangetoond.

Discussie
Door de gebeurtenissen rondom het zedenschandaal, is de discussie over mannen in de kinderopvang weer hoog opgelaaid. De Telegraaf deed een poll waaruit bleek dat een kleine meerderheid vindt dat er geen mannen thuishoren in de kinderopvang. Hoogleraar Louis Tavecchio, een bekend pleitbezorger van meer mannen in de kinderopvang, blijft bij zijn standpunt, maar heeft ‘met tegenzin’ op Radio 1 verklaard dat we in Nederland misschien ook de Amerikaanse aanpak moeten overnemen. Dat betekent dat mannen in beroepssituaties niet meer alleen mogen zijn met kinderen. Er moet dan altijd een vrouw in de buurt zijn.

Mannennummer
Een bijzondere samenloop van omstandigheden is dat Tijdschrift Kinderopvang van het januarinummer een themanummer over mannen in de kinderopvang gemaakt heeft. Het nummer is al in opmaak en kan niet meer grondig aangepast worden. ‘Eerst baalde ik er van, maar nu denk ik dat het nummer op een goed moment komt,’ verklaart hoofdredacteur Marike Vroom. ‘We kunnen niet alle mannen in de kinderopvang afrekenen op die ene gestoorde man. Ik vind het eigenlijk raar dat deze discussie speelt. Na het misbruik van Benno L. heb ik ook niemand gehoord over het uitsluiten van mannen als badmeester. Het lijkt me wel verstandig om eens goed te kijken naar het screenen van personeel, maar het lijkt me een illussie dat je excessen daarmee voorkomt.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.