Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe Zeeuwse opleiding voor IKC-professional

Zeeuwse kinderopvangorganisaties slaan de handen inéén en starten met een nieuwe opleiding Pedagogisch Educatie Professional voor medewerkers binnen een IKC. Zowel pm’ers niveau 3 en 4 als leerkrachten gaan in leerteams samen aan de slag.
1Opleiding-IKC.jpg
Het werken in een IKC

Vanuit de kinderopvang zijn Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen, Kibeo, Kinderopvang Walcheren, Stichting Eigen Wijs en Prokino bij de opleiding betrokken. Zij bieden hun opvang steeds vaker aan in een integraal kindcentrum (IKC) waar onderwijs en opvang en soms ook de peuterspeelzaal dezelfde pedagogische visie delen.

Opzet opleiding

De organisaties merkten dat het werken in een IKC, waar de grens tussen onderwijs en opvang vervaagt, andere competenties vraagt van medewerkers. Dat geldt zowel voor pedagogisch medewerkers als leerkrachten. In januari starten daarom de eerste pm’ers met niveau 3 aan de speciale opleiding. Zij worden opgeleid tot gespecialiseerd pedagogisch medewerkers niveau 4. In september zijn zij toe aan fase 2 van de opleiding. Dan stromen ook pm’ers niveau 4, hbo-opgeleide pm’ers en leerkrachten in. Fase 2 is volledig gericht op het werken in een IKC en de intensieve samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs.

Gemixte leerteams

Bijzonder aan de opleiding, is dat er wordt gewerkt met leerteams met een gemixte samenstelling, bestaande uit leerkrachten, pedagogisch medewerkers en onderwijsassistenten. De kracht ligt volgens de initiatiefnemers in het leren van en met elkaar. De opleiding wordt aangeboden bij onderwijsinstelling Scalda in Terneuzen.

Vorig jaar studeerden de eerste pm’ers af aan de opleiding medewerker Brede School. Dat leidde tot veel enthousiaste reacties vanuit de branche. Wat houdt de opleiding precies in? Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.