Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe toon je taalniveau 3F aan?

Er is een nieuwe factsheet beschikbaar waarin de diploma’s staan die over het vereiste taalniveau 3F beschikken om te kunnen werken in de voorschoolse educatie. De eerdere versie riep veel vragen op.
Factsheet-taalniveau3f-Fotolia.jpg
Pedagogisch medewerkers die in de vve werken

De eerdere versie van 4 juli riep met name vragen op over het verschil tussen mbo-3 en mbo-4. Het ministerie van OCW heeft daarom een aangepaste factsheet gemaakt, dat meldt Kinderopvang.nl.

Eisen taalniveau 3F vve

Pedagogisch medewerkers die in de vve (willen) werken, moeten aantoonbaar het taalniveau 3F voor mondelinge taalvaardigheid en lezen beheersen. De taalniveau 3F-eis geldt per 1 augustus 2017 voor pm’ers werkzaam in de voorschoolse educatie in de G37 (grote gemeenten) en G86 (middelgrote gemeenten). Per 1 augustus 2019 gaat de eis in voor pm’ers werkzaam in voorschoolse educatie in de overige gemeenten.

Diploma’s

Hoe kan beheersing van taalniveau 3F worden aangetoond? We noemen een paar voorbeelden, de volledige opsomming is hier te vinden.

  • Met een hbo-diploma, een wo-diploma of een diploma van een associate degree-opleiding
  • Met een havo- of vwo-diploma mét op de bijbehorende cijferlijst een voldoende resultaat (5,5 of hoger) voor het vak Nederlands. Hierbij maakt het niet uit wanneer het diploma is behaald
  • Voor medewerkers met een diploma op mbo-4 niveau is het generieke examenonderdeel Nederlandse taal op niveau 3F onderdeel van de opleiding en geldt dat beheersing op de onderdelen mondelinge taalvaardigheid en lezen moet worden aangetoond met een voldoende  (5,5 of hoger) voor het centraal examen Nederlandse taal, een voldoende voor de afzonderlijke onderdelen spreken en gesprekken voeren op het instellingsexamen Nederlandse taal, of  een voldoende voor een gecombineerd resultaat voor deze twee onderdelen op het instellingsexamen Nederlandse taal, of een voldoende voor het gehele instellingsexamen Nederlandse taal.
  • Voor medewerkers met een diploma op mbo-3 niveau is het generieke examenonderdeel Nederlandse taal op niveau 2F onderdeel van de opleiding. Ook met dit diploma kan beheersing van taalniveau 3F op de onderdelen mondelinge taalvaardigheid en lezen worden aangetoond. De manieren staan beschreven in de factsheet.

De Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang treedt per 1 januari 2018 in werking. Demissionair minister Lodewijk Asscher heeft voor sommige maatregelen uitstel verleend. Wat gaat er wél veranderen per 1 januari 2018? Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.