Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nieuwe cao Kinderopvang: ruim 11 procent meer loon en langer doorgroeien

Vakbonden FNV en CNV en branchepartijen BK en BMK hebben een akkoord bereikt over de nieuwe cao Kinderopvang. Verdeeld over 18 maanden stijgen de lonen van professionals in de kinderopvang gemiddeld met 11,86 procent. Dennis van Elk, bestuurder CNV Zorg & Welzijn: ‘Per 1 april worden de salarissen in de kinderopvang fors verhoogd, medewerkers gaan dit direct voelen in de portemonnee.’
Foto: Clker-Free-Vector-via Pixabay

De onderhandelingen voor een nieuwe cao Kinderopvang liepen in november 2022 stuk omdat werkgeverspartijen en vakbonden het niet eens werden over de loonstijging. Werkgevers kwamen met een eindbod van ruim 10 procent loonstijging over twee jaar verspreid. FNV was het daar niet mee eens en trok de stekker uit de onderhandelingen. Eind januari gingen de partijen toch weer met elkaar om de tafel en werd gehoopt ‘harde acties’ te voorkomen. Dat is dus gelukt, want woensdagavond 8 februari bereikten de onderhandelaars een akkoord.

Personeelstekorten en werkdruk

Alle partijen reageren enthousiast op het akkoord. FNV en CNV zeggen dat ze, door de goede afspraken over loonstijgingen, nu ook ruimte zien om de komende tijd te gaan praten over de personeelstekorten en de hoge werkdruk, Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) noemt de nieuwe cao ‘een sprong vooruit’ en de Bracheorganisatie Kinderopvang (BK) stelt dat de werkgevers met de nieuwe cao hun ‘grote waardering laten zien voor alle medewerkers die dag in dag uit met hart en ziel werken in de kinderopvang’.

Per april meer salaris

Maar wat is er nu precies afgesproken? In totaal gaan professionals in de kinderopvang er de komende 18 maanden gemiddeld 11,86 procent op vooruit. Per 1 april stijgen de salarissen met € 150,- bruto per maand bij een voltijdsalaris en vervolgens met 2 procent. Op diezelfde datum worden alle lonen ook met € 150,- bruto per maand verhoogd. Dennis van Elk, bestuurder CNV Zorg & Welzijn: ‘Medewerkers gaan dit direct voelen in de portemonnee.’

Eenmalige uitkering en extra stijgingen

Op 1 juli 2023 krijgen alle medewerkers die op dat moment in dienst zijn een eenmalige uitkering van € 525,- naar rato van het dienstverband. Let hierbij wel op: heb je in januari 2023 een eenmalige gratificatie ontvangen, dan wordt deze gratificatie in mindering gebracht tot een maximum van € 300,- euro. Op 1 januari 2024 gaan de lonen verder omhoog met 2 procent en op 1 april 2024 nogmaals met 2 procent.

Extra periodieken

Tot slot komen er op 1 januari 2024 ook nog twee periodieken bovenop de loonschalen. Daardoor kunnen medewerkers die nu al jaren in de top van hun schaal zitten, ook weer doorgroeien in salaris. Deddy Dorenbos, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: ‘Met die extra periodieken gaat de helft van de werknemers er nog eens gemiddeld 2,5 procent op vooruit.’

Looptijd

De nieuwe cao heeft een looptijd van 18 maanden. Hij gaat, met terugwerkende kracht, in per 1 januari 2023 en loopt door tot en met 30 juni 2024. In deze periode wordt door de onderhandelaars verder gesproken over hoe ze de personeelstekorten kunnen oplossen en de werkdruk kunnen verlagen.

Hoe nu verder?

Nu alle onderhandelaars akkoord zijn, leggen zij de gemaakte afspraken voor aan hun achterban. Als zij instemmen met de nieuwe cao, gaat die ook daadwerkelijk in. De onderhandelaars hopen dat er uiterlijk 1 maart akkoord is van alle achterbannen zodat de nieuwe cao ingediend kan worden bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zodat de cao ook echt ingaat voor alle medewerkers in de kinderopvang die vallen onder de organisaties die zijn aangesloten bij BK en BMK.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.