Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw: Kwaliteitskader Huisvesting Kinderopvang

Het Waarborgfonds Kinderopvang heeft een nieuw hulpmiddel ontwikkeld om de huisvesting van kinderopvang te verbeteren: het Kwaliteitskader Huisvesting Kinderopvang. Zo'n kwaliteitskader bestond al voor scholen, maar is nu ook vertaald naar de kinderopvang.
AdobeStock

Een goed gebouw heeft een positief effect op het gedrag, welbevinden en het ontwikkelproces van de kinderen en pedagogisch medewerkers die het gebouw dagelijks gebruiken. Het realiseren van een nieuw gebouw of het aanpassen van een bestaand gebouw is een complexe opgave. Het Kwaliteitskader biedt organisaties in de kinderopvang inzicht om deze onderwerpen in samenhang te zien.

Beleving, Gebruik en Techniek

Het is een werkdocument met een reeks eenduidige, herkenbare en praktisch toepasbare kwaliteitscriteria ten aanzien van de Beleving, Gebruik en Techniek van een kinderdagverblijf. Het helpt bij het bepalen van de eigen visie op basiskwaliteit van de gebouwen. Dit voor zowel de Dagopvang (0-4 jaar) als de Buitenschoolse opvang (4-12 jaar).

Vlietkinderen: quickscan

Wij spraken eerder met de mensen van kinderopvangorganisatie Vlietkinderen. Zij hebben als één van de eerste geëxperimenteerd met een eerdere versie van het kwaliteitskader. Om meer eenheid en kwaliteit uit te stralen wilde de Voorburgse kinderopvangorganisatie investeren in de huisvesting, maar waar te beginnen. Een speciale quickscan hielp hen erbij. Daarna is het balletje gaan rollen en is er dan nu een officieel kwaliteitskader voor de hele sector.

Praktijkervaringen

De kwaliteitscriteria moeten worden opgevat als richtinggevend en niet als norm. Ze vloeien voort uit praktijkervaringen en vragen ook aandacht voor zaken die niet door huidige wetgeving (bouwbesluit) worden meegenomen, maar die wel mede de kwaliteit van de huisvesting bepalen. Het kader kijkt dus verder dan de minimum Bouwbesluiteisen, maar ook breder dan de technische eisen ten aanzien van het binnenmilieu (o.a. luchtkwaliteit) en duurzaamheid (o.a. energieverbruik).

Sturingsinstrument

Het kwaliteitskader kan op diverse manieren gebruikt worden. Onder andere als sturingsinstrument voor integraal beleid, als hulpmiddel voor overleg, als checklist voor een scan van de huisvesting of als basis voor een businesscase. De kinderopvangsector heeft hiermee een hulpmiddel om strategisch met de huisvesting aan de slag te gaan.

Bron: Waarborgfonds Kinderopvang

Download hier het Kwaliteitskader_Huisvesting_Kinderopvang

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.