Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw: Beroepsstandaard voor jonge-kindspecialisten

De Landelijke Beroepsgroep jonge-kindspecialisten heeft vandaag de Beroepsstandaard voor de jonge-kindspecialist gepresenteerd. Wat is een "jonge-kindspecialist"? En wat kan hij of zij bijdragen aan de ontwikkeling van het jonge kind? Op deze en andere vragen geeft het boek een antwoord.
Foto: AdobeStock

Er komt, ook vanuit de overheid, steeds meer besef dat de ontwikkeling van kinderen tussen de 0 en 7 jaar essentieel is voor het latere functioneren. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het brein in die eerste jaren wordt gevormd. In het onderwijs, de peuteropvang en kinderopvang is behoefte aan expertise op het terrein 0-7 jaar. Steeds vaker worden hiervoor een pedagoog of specialist aangenomen of ingehuurd. In het onderwijs worden ook vaak jonge-kindspecialisten ingezet.

Inhoud

In de beroepsstandaard staat onder andere een functieomschrijving (met taken voor zowel op de groep als daarbuiten), de bekwaamheidseisen en enkele voorbeeldfuncties. Ook staat er een ethische code in aan de hand waarvan de jonge-kindspecialist zijn professioneel handelen kan spiegelen. Het boek is een initiatief van de Landelijke Beroepsgroep jonge-kindspecialisten die op hun beurt deel uitmaken van de Landelijke Beroepsgroep voor Begeleiders in het Onderwijs (LBBO).

Presentatie

Tijdens de presentatie van de beroepsstandaard spraken Diny van der Aalsvoort, lector en onderzoeker naar spel en gecijferdheid en Ineke Oenema-Mostert, lector lectoraat Early Childhood. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Aleid Beets Kessens. Zij is docent, orthopedagoog en Specialist Jonge Kind.

Coachen

Bij de Landelijke Beroepsgroep jonge-kindspecialisten merken ze dat de opvoeding en begeleiding van het jonge kind ook op de agenda van de overheid staat. ‘Het is een specialisatie die aandacht, ondersteuning en opleiding eist.’ Volgens de organisatie is een jonge-kindspecialist iemand die inhoudelijk een expert is, maar ook zelf vaardig is op de groep (in de klas of in een voorschoolse setting). Bovenal is het iemand die collega’s kan inspireren en coachen in hun verdere professionalisering.

Bestel het boek hier voor € 14,95


Week van het Jonge Kind.jpgIn de kinderopvang zetten kinderopvangorganisaties zich ieder jaar in tijdens de Week van het Jonge Kind. Dit jaar vond de vijfde editie plaats. Het is de bedoeling dat organisaties die zich inzetten voor het jonge kind, hier tijdens de themaweek aandacht voor vragen. Dit kan bij ouders, buurtgenoten, collega’s of politici. Lees meer over de editie van dit jaar


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.