Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw: beroepsbeeld voor de IKC-medewerker

Het integraal kindcentrum richt zich op de ontwikkeling van kinderen van 0 tot en met 12 jaar. Dat vraagt om bredere kennis en vaardigheden voor medewerkers. Welke competenties hebben zij nodig? Het nieuwe Beroepsbeeld Medewerker Integraal Kindcentrum zet het op een rij.
iStock

Met de opmars van integrale kindcentra (IKC’s) ontstaan er niet alleen betere ontwikkelingstrajecten voor het kind, maar ook meer en nieuwe mogelijkheden voor de ontwikkeling van medewerkers, organisaties, leidinggevenden en opleidingen. De betrokken professionals moeten, elk vanuit hun eigen specifieke kennis en vaardigheden, samen een sterk en interprofessioneel team vormen. Binnen een IKC zijn er daarom veel mogelijkheden voor nieuwe rollen, taken, loopbanen en carrières.

PACT voor Kindcentra

Vertegenwoordigers vanuit de kinderopvang, onderwijs en beroepsopleidingen hebben binnen PACT voor Kindcentra nagedacht over een duidelijk beroepsbeeld voor medewerkers van integrale kindcentra. In het beroepsbeeld kunnen medewerkers aangeven waar hun interesses en ambities liggen en dat afstemmen met hun team en leidinggevenden.

Verschillende functies, rollen en taken

‘Pm’ers kunnen binnen een IKC veel verschillende functies, rollen en taken vervullen. Ze werken samen met collega’s met een andere achtergrond, bijvoorbeeld onderwijs of jeugdzorg. Dat vraagt om bepaalde competenties. Maar het biedt ook mogelijkheden voor verdere professionalisering en nieuwe loopbaanpaden’, zegt Janny Reitsma in het januarinummer van Kinderopvang. Janny is programmamanager bij PACT voor Kindcentra en vanuit die functie betrokken bij de totstandkoming van het beroepsbeeld.

Loopbaanmogelijkheden

De verschillende rollen die IKC-medewerkers kunnen vervullen staan in het Beroepsbeeld Medewerker Integraal Kindcentrum. Ook de verschillende loopbaanmogelijkheden zijn in kaart gebracht. Het beroepsbeeld helpt medewerkers hun eigen route te kiezen in hun professionele ontwikkeling.

Vier domeinen

Het beroepsbeeld onderscheidt vier domeinen. Het eerste is Leren & Ontwikkelen van kinderen. Dit domein heeft specialisaties als: pedagogiek, verzorging, gezondheid, (vak)didactiek en psychologie/orthopedagogiek. Het tweede domein heet Onderzoek & Innovatie. Dit zal vooral medewerkers aanspreken die houden van vernieuwing en ontwikkeling van het werk. Dan is er het domein Organisatie & Samenwerking. Dit is interessant voor medewerkers die graag bezig zijn met organisatie- en beleidsontwikkeling en die op willen trekken met interne en externe partners. Het vierde domein is Professionele versterking van medewerker en team. ‘Kies je voor dit domein, dan kun je je ontwikkelen in het leren van teams en professionals in de praktijk’, legt Janny uit. ‘Denk bijvoorbeeld aan medewerkers die uitgroeien tot pedagogisch coach.’

2020

Het Beroepsbeeld wordt in 2020 verder doorontwikkeld. ‘We gaan het uitwerken in drie proeftuinen, waarbij zowel het werkveld als opleidingen betrokken zijn. Ook gaan we het beroepsbeeld breed verspreiden onder IKC’s’, zegt Janny. ‘Door de mogelijke loopbanen te laten zien, hopen we IKC-medewerkers inzichten en inspiratie te bieden voor professionele groei.’

Bekijk het Beroepsbeeld Medewerker Integraal Kindcentrum >>

Bekijk voor het volledige interview met Janny Reitsma over het nieuwe beroepsbeeld het januarinummer van Kinderopvang.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.