Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw babygroep-concept moet ouders ontzorgen

Frida Noordzij
Een babyopvang die aanstaande ouders tijdens hun zwangerschap én de negen maanden daarna volledig ondersteunt. Dat wil Nina Hogenboom, eigenaar van Media Kinderopvang in Hilversum. Vanaf 1 maart start een speciale babygroep bij Villa Kakelbont, waar ouders ruim vóór de geboorte intensief worden betrokken bij de opvang.
Foto: AdobeStock

Veel ouders zullen het zich nog goed herinneren; de dag waarop je je kindje voor het eerst naar de kinderopvang bracht. Lang niet altijd gemakkelijk, vertelt Nina Hogenboom. ‘We verwachten van ouders, na een paar contactmomenten met de gekozen kinderopvanglocatie, dat ze zomaar even hun baby naar de groep brengen. Zonder dat ze echt weten wie je bent. En dat wordt normaal gevonden, terwijl het voor ouders sowieso al een spannende tijd is met de komst van een kindje. Wij vroegen ons af of wat we van ouders vragen nog wel van deze tijd is. Wij vonden van niet en dachten: dat kan anders. We zijn op zoek gegaan naar manieren om ouders te ontzorgen. Zo ontstond het idee van deze unieke babygroep.’

Babygroep

1 maart start babygroep De Nilssons (vernoemd naar het aapje van Pippi Langkous) in Villa Kakelbont. Vanaf het moment dat ouders zich inschrijven voor de babygroep, begeleiden Nina en haar medewerkers hen in het proces. ‘Waar we voorheen pas contact hadden met ingeschreven ouders een week voordat het kindje naar de opvang gaat, nodigen we in het nieuwe programma de aanstaande ouders geregeld uit voor thema-avonden over alles wat met de zwangerschap te maken heeft. Er is een coach die de moeder informeert hoe ze weer aan het werk kan gaan als het kindje er is. Allerlei onderwerpen komen aan bod, zodat we op een informele manier al een band met elkaar opbouwen. Ook bieden we zwangerschapsyoga. Als de moeder met zwangerschapsverlof gaat, is het de bedoeling dat ze een paar dagdelen meedraait op de groep. Zo kan ze zien wie er straks voor haar kindje gaat zorgen en hoe een dag op de groep eruit ziet. Op het moment dat het kind geboren is, weet de moeder waar het heen gaat en valt die last van haar schouders’, legt Hogenboom uit.

Concept

Hogenboom hoopt dat het concept ook bij andere kinderopvangorganisaties aanslaat. ‘We vragen nu iets wat niet goed voelt bij veel ouders. Je kindje mag beginnen op de groep, terwijl je als ouder nauwelijks nog de locatie en de medewerkers kent. Waar zijn we eigenlijk mee bezig? Veel ouders voelen zich nog niet echt goed bij de huidige aanpak. Het is tijd dat de kinderopvang voor ouders als een warm bad aanvoelt, waar ze werkelijk met een gerust hart hun baby willen brengen.’

Babygroep De Nilssons start bij Villa Kakelbont in Hilversum en zal, als het aanslaat, ook starten bij Studio Kakelbont (de tweede vestiging van Media Kinderopvang).

Bekijk hier de flyer van Media Kinderopvang over de nieuwe babygroep >>>

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.