Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NCJ: ‘Meet stress al bij jonge kinderen’

Frida Noordzij
Test dreumesen van een of twee jaar al op het stresshormoon cortisol. Daar pleit het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) voor. Het centrum wil zo vroeg mogelijk in kunnen grijpen. ‘We leven op een tijdbom.’
knuffel
AdobeStock

Veel klachten die gepaard gaan met of veroorzaakt worden door stress, zoals een burn-out en hart- en vaatziekten, zijn terug te leiden naar de eerste duizend dagen van een leven, gerekend vanaf het begin van de zwangerschap. Als kinderen in die cruciale periode, waarin de hersenen zich snel ontwikkelen, te veel stress ervaren zijn ze vatbaarder voor stressgerelateerde klachten op latere leeftijd.

Stresshormoon

Het NCJ pleit er daarom voor het stresshormoon al op te sporen bij kinderen jonger dan drie jaar. ‘Je kunt cortisol meten, een stresshormoon, bijvoorbeeld via het haar. Dat zouden we bij kleine kinderen naast het meten van de lengte en het gewicht moeten gaan doen’, vertelt NCJ-adviseur Frans Pijpers in het Algemeen Dagblad.

Niet zichtbaar

Stress is lang niet altijd zichtbaar aan de buitenkant. Pijpers: ‘Via een meting kunnen we stress opsporen en kijken hoe we dat kunnen oplossen.’ Het probleem is groter dan gedacht, stelt Pijpers. ‘Het probleem is veel groter dan we dachten. Chronische stress in cruciale fases van het jonge leven werkt door tot op volwassen leeftijd.’ Naast de eerste duizend dagen blijkt ook de adolescentie cruciaal voor het ontwikkelen van chronische stress.

Onderzoek

Het NCJ is gestart met literatuuronderzoek naar (de gevolgen van) Early Life Stress. Ook is – in samenwerking met universiteiten – een aanvraag ingediend voor meer onderzoek via de Nationale Wetenschapsagenda. In februari 2019 verschijnt een publicatie met onderzoeksresultaten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.