Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mission impossible? 50.000 extra medewerkers nodig in de kinderopvang

De komende vijf jaar zijn er 32.000 extra medewerkers nodig in kinderopvang. Dat blijkt uit een verkenning van ontwikkelingen en trends in Nederland en het effect op de kinderopvangbranche van Kinderopvang werkt!. Vooruitkijkend naar 2031 zijn dat er maar liefst 50.000.
73-kinderopvangorganisaties-kampt-met-ernstig-tot-zeer-ernstig-personeelstekort
Syda Productions / stock.adobe.com

De verkenning schetst een beeld van ontwikkelingen op gebied van economie, arbeidsmarkt, politiek, klimaat, technologie, demografie en samenleving. Daarna volgt de nieuwste arbeidsmarktprognose.

Stijgende vraag

Uit de prognose blijkt dat er de komende vijf jaar 32.000 extra medewerkers nodig zijn. 9.000 extra medewerkers door een toename van het aantal baby’s en 23.000 extra medewerkers door het nieuwe beleid in het coalitieakkoord. Van 2028 tot eind 2031 verwacht het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ook een groei van het aantal nieuwgeboren kinderen. Ook van die groep zullen ouders vaker kiezen voor kinderopvang, omdat kinderopvang voor werkende ouders bijna gratis wordt. In totaal zullen er daarom eind 2031 ongeveer 50.000 extra medewerkers nodig zijn.

Stijging mbo 4-studenten

Er worden meer studenten opgeleid voor kinderopvang, met name met een mbo-opleiding niveau 4. Helaas is ondanks de hoge kans op werk het aantal studenten met een mbo-opleiding niveau 3 afgenomen volgens Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

Inzetten op meer werknemers onvoldoende

Deze verkenning laat ook zien dat alleen inzetten op het meer opleiden van werknemers onvoldoende effect heeft. In 2020 haalden 4.850 leerlingen een diploma pedagogisch medewerker 3 of 4. Voor 2022 verwacht Kinderopvang Werkt! dat 5.500 leerlingen een diploma halen. Het grootste deel gaat binnen een jaar na het behalen van het diploma werken in zorg en welzijn. Voor de beroepsopleidende leerweg (bol) is dat 84% en voor beroepsbegeleidende leerweg (bbl) is dat 93%. Een klein deel studeert verder of gaat werken in een andere sector, bijvoorbeeld het onderwijs.

De instroom vanuit het hbo is lager. Van de 133.000 gediplomeerden met een nieuwe kwalificatie pedagogiek of social work, zijn er 8.300 werkzaam in kinderopvang.

De wereld staat op zijn kop. Waren de coronamaatregelen na twee jaar coronapandemie amper van tafel, begon een nieuwe crisis met de oorlog in Oekraïne. De Brancheorganisatie Kinderopvang vraagt aandacht voor een crisis die soms stilletjes naar de achtergrond verdwijnt: het enorme personeelstekort in de kinderopvang >>

Bron: Kinderopvang werkt!