Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder kinderen op speciale en basisscholen

Er zijn dit schooljaar ruim 20.000 kinderen minder naar een basisschool of speciaal onderwijs gegaan dan in het vorige schooljaar. Dat blijkt volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) uit cijfers van het ministerie van Onderwijs. Dat komt aan de ene kant door krimp van de bevolking in onder meer Drenthe, Limburg en Zeeland. Aan de andere kant zijn er veel leerlingen naar een gewone basisschool gegaan in plaats van naar een speciale basisschool.
Minder kinderen op speciale en basisscholen
Foto: ANP

In 2014 hadden de basisscholen met 1.457.500 kinderen 19.000 leerlingen minder dan in 2013, aldus de AOb. Op de speciale basisscholen daalde het aantal leerlingen met 1200 naar bijna 37.000. In totaal zijn er de afgelopen tijd 200 schoolklassen met 200 fulltimebanen verdwenen.

Gedragsproblemen

Op de scholen voor speciaal onderwijs voor kinderen met een ernstige handicap of gedragsproblemen was de daling klein: daar zaten dit jaar bijna 71.000 kinderen, 400 minder dan een jaar eerder. Op deze laatste scholen zitten zowel kinderen in de basisschoolleeftijd als uit het voortgezet onderwijs.

Fusies

Er verdwenen in aanloop naar dit schooljaar 125 scholen, door fusies en opheffingen, meldt de AOb. Er kwamen ook weer 26 scholen bij, door fusies en nieuw gevestigde scholen, waardoor er nu 99 scholen minder zijn dan vorig jaar.

Nog even en we hebben 100 voetbalvelden teveel aan vierkante meters basisschool. Door de krimp en het samenvoegen van voorzieningen voor kinderen in één gebouw, is er binnenkort 620.000 vierkante meter over. Het onderhoud van die overbodig geworden ruimten bedraagt ruim 18 miljoen euro. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.