Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer moeders werken dankzij kinderopvangtoeslag

Nieuwe

Op de arbeidsmarkt zijn steeds meer werkende moeders te vinden, dankzij een hogere toeslag voor kinderopvang en een hogere korting voor alleenstaande ouders of ouders die minder verdienen. Daarnaast werken moeders langer door deze overheidsregelingen. Met deze cijfers komt het Centraal Planbureau (CPB) naar buiten. Het toont aan dat de kinderopvangtoeslag wel degelijk van invloed is op het aantal werkende vrouwen. Minister Kamp sprak herhaaldelijk de verwachting uit dat het verlagen van de kinderopvangtoeslag weinig invloed zal hebben op het aantal werkende vrouwen.

30.000 volledige banen
Tussen 2005 en 2009 leverde het overheidsbeleid per saldo ongeveer 30.000 volledige banen op, aldus het CPB dinsdag. Om dit te bereiken gaf de overheid ongeveer 100.000 euro uit per extra baan. De totale uitgaven voor kinderopvang stegen tussen 2005 en 2009 van 1,0 naar 3,0 miljard euro, die voor een korting voor alleenstaande of minder verdienende ouders van 0,3 naar 1,3 miljard euro.

Middelbaar en hoogopgeleid
Wel zijn alleen middelbaar en hoogopgeleide vrouwen meer gaan werken (ruim 1 uur per week). Het CPB denkt dat dat komt doordat de ouderbijdrage voor lagere inkomens weinig is veranderd. Op het aantal werkende vaders had het stimuleringsbeleid geen effect. Middelbaar opgeleide vaders gingen gemiddeld wel 40 minuten per week minder werken. Laag- en hoogopgeleide vaders bleven ongeveer hetzelfde aantal uren werken. Door de bank genomen werkten vaders in totaal 24 minuten minder lang.

Kinderopvangtoeslag
Begin dit jaar is de subsidie op kinderopvang versoberd. Ouders krijgen een maximum aantal uren, op basis van de ouder die het minste aantal uren werkt. Uit onderzoek van het Tros-programma Radar bleek dat veel ouders last hebben van de nieuwe regeling. Een deel van hen overweegt minder te gaan werken en een deel denkt er zelfs over helemaal te stoppen met werken. Ook onderzoek van de vakbond FNV, uit 2011, geeft aan dat veel ouders bij hogere opvangkosten in ieder geval minder willen gaan werken.

Lees meer over het effect van kinderopvangtoeslag op cpb.nl >>

Bron: ANP
Foto: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.