Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer mannen in kinderopvang geen overheidstaak

Het stimuleren van meer mannen in de kinderopvang in de kinderopvang is een goede zaak, maar geen overheidstaak. Dit is wat minister Asscher van Sociale Zaken antwoordt op Kamervragen.
Kamervragen mannen kinderopvang.jpg
‘Ik ben van mening dat mannen net zo goed in de opvang kunnen werken als vrouwen

De vragen werden gesteld door Asschers partijgenoot en Tweede Kamerlid Keklik Yücel. Zij haakt aan op het nieuws dat steeds minder mannen kiezen voor een baan in de kinderopvang. Minister Asscher kent de cijfers, ook uit het onderwijs, maar deelt de mening van zijn voorganger minister Henk Kamp, dat de rijkoverheid geen actief beleid hoeft te maken om dit tij te keren.

Cultuurverandering

‘Het neemt niet weg dat ik ook van mening ben dat mannen in de kinderopvang gelijke kansen moeten hebben. ‘ Hij noemt de factoren die de scheve verdeling veroorzaken echter niet eenvoudig. Om het aanbod van mannen in de kinderopvang te verhogen is wat Asscher betreft een cultuurverandering nodig. De bal ligt bij beroepsopleidingen die het voor jongens aantrekkelijk maken om voor de opleiding Pedagogisch Werk te kiezen én bij kinderopvangorganisaties die over hun huiver om mannen aan te nemen stappen.

De Nederlandse Orde van de Kinderopvang, een groep anonieme kinderopvangondernemers, hoorde onlangs een schokkend verhaal. Een jongen van 16 meldde zich aan bij een ROC om de PW3 opleiding te gaan volgen. Na de aanmelding kreeg hij te horen dat er een extra gesprek plaats zou vinden. De reden: hij is een jongen. Lees meer

strong>Zedenzaak

Dat mannen die werkzaam zijn in de kinderopvang sinds de Amsterdamse zedenzaak bewuster omgaan met hun werkzaamheden, kan Asscher wel begrijpen. ‘Ik ben van mening dat mannen net zo goed in de opvang kunnen werken als vrouwen, maar ik begrijp dat de Amsterdamse zedenzaak in 2010 zijn sporen heeft nagelaten in de branche en bij ouders.’

Kinderopvang en onderwijs

In de beantwoording van de vragen deel Asscher cijfers van het aantal mannen dat werkzaam is in de categorie kinderopvang en onderwijsassistenten. Daaruit blijkt dat het aantal mannen toeneemt de laatste jaren. Was in 2007 6 procent van de medewerkers in deze categorie man, in 2014 was dit 9,3 procent. De minister benadrukt dat deze cijfers niet alleen de kinderopvang beslaan. Daar is het percentage mannen dan ook veel lager: van de 60.000 medewerkers is slechts 400-500 man.

Lees hier de Kamervragen en de antwoorden van minister Asscher over mannen in de kinderopvang:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.