Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Meer investeringen werkgevers onverantwoord’

Ondanks de krimp zijn kinderopvangondernemers blijven investeren. Nu is het op. ‘Nog meer uit eigen middelen betalen is onverantwoord’, schrijft de Brancheorganisatie in een reactie op het mislukken van de cao-onderhandelingen.
‘Meer investeringen werkgevers onverantwoord’
Foto: ANP

Het zicht op een nieuwe cao voor de kinderopvangbranche lijkt verder weg dan ooit. Waren de vakbonden en de brancheorganisatie tot voor kort nog met elkaar in gesprek, deze gesprekken zijn nu afgebroken omdat de partijen er niet met elkaar uit komen. In totaal gingen werknemers- en werkgeversorganisaties vier keer met elkaar om tafel. De vakbonden willen geen loonmatiging en 100 procent flexibiliteit, maar een focus op kwaliteit. Volgens de Brancheorganisatie is dit niet haalbaar in deze tijden van krimp.


Hoe denken de vakbonden erover? Lees meer in dit artikel >>

Krimp

‘De branche heeft te maken met een ongekende krimp. Het aantal kinderen daalde met ruim een derde. Maar desondanks was er ruimte voor loonsverhoging en werd er geïnvesteerd in opleidingen’, aldus de Brancheorganisatie. Zij zien dat werkgevers alles uit het eigen vermogen hebben betaald, met alle gevolgen van dien.

‘Er zit geen enkel vet meer op de botten. Kinderopvangondernemers houden het zo uiteindelijk niet vol’, zei Lex Staal, directeur van de Brancheorganisatie onlangs. Dit blijkt uit het Brancherapport 2014. Lees meer >>

Flexibiliteit

De wens van de werkgevers is het behouden van koopkracht en werkgelegenheid. Een flexibele cao is noodzakelijk om de kinderopvangbranche de kans te geven in te spelen op nieuwe ontwikkelingen. Ronald Nusteling, onderhandelaar Brancheorganisatie Kinderopvang: ‘Het is een gemiste kans om werkgevers en werknemers zekerheid te geven via een nieuwe CAO.’

Meevaller

Opnieuw doet de Brancheorganisatie een beroep op de regering om de meevaller van een half miljard euro op de begroting kinderopvang terug te geven aan de branche. ‘Nu de economie weer groeit, is daar zeker ruimte voor.’ De Brancheorganisatie hoopt dat vakbonden hen in deze oproep aan de regering steunen.

1 REACTIE

  1. waar moeten wij als werkgevers nog een loonsverhoging van betalen?
    Ik werk 40 uur per week en als ik mezelf kan uitbetalen is het minder dan mensen die bij mij een 24 uur contract hebben.
    Daar naarst ben ik er achter gekomen dat de kinderopvang een erg goed betaalde branche is voor mensen die MBO opgeleid zijn.
    Mijn eigen kinderen zijn HBO en universitair opgeleid en hun start salaris licht niet hoger dan wat ik aan mijn personeel betaal.
    Blijkbaar wordt in andere banen voor MBO personeel veel minder betaald.Dat hoor ik ook van mensen die ik vanwege de terugloop heb moeten ontslaan. Om het zelfde te verdienen als in de kinderopvang moeten ze veel meer uren gaan werken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.