Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medezeggenschap in IKC’s juridische uitdaging

Marianne Velsink
Medezeggenschap

Het is nog niet zo eenvoudig om de medezeggenschap van ouders vorm te geven in een Integraal Kind Centrum (IKC). Laterna Magica, een IKC in Amsterdam, heeft een ontwerp voor de medezeggenschapsraad gemaakt dat juridisch is getest en goedgekeurd door het Landelijk Steunpunt Brede Scholen.

Een school is wettelijk verplicht om een medezeggenschapsraad en een ouderraad te hebben. De eerstgenoemde heeft op een aantal punten instemmingsrecht. In de kinderopvang ligt dit anders. Er moet een oudercommissie zijn, maar deze heeft alleen adviesrecht.

Laterna Magica
Als de kinderopvang met onderwijs integreert in een zogenoemde brede school, of Intergraal Kind Centrum, stuiten beide partijen op problemen om de zeggenschap van ouders op een juridisch goede manier te organiseren. Laterna Magica in Amsterdam is erin geslaagd om de Kindcentrum Raad zo vorm te geven dat die recht doet aan de wet en tegemoet komt aan de praktijk.

Opzet medezeggenschapsraad
De Raad bestaat uit tien leden, waaronder twee leidinggevenden van Laterna Magica, vier vertegenwoordigers van het personeel en vier leden verdeeld over drie leeftijdscategorieën. De medezeggenschapsraad heeft twee kamers voor de afhandeling van zaken volgens de wettelijke regimes, één voor de Wet Kinderopvang en één voor de Wet medezeggenschap op scholen. Daarboven is de basis van de Raad. Die spreekt onder andere over het pedagogische en didactische bedrijfsvoeringproces.

Belemmeringen
Het Landelijk Steunpunt Brede Scholen heeft de Kindcentrum Raad van Laterna Magica juridisch getoetst en is geen juridische belemmeringen tegengekomen.

Bekijk hier het ontwerp van Laterna Magica >>

Bron: Landelijk Steunpunt Brede Scholen
ANP Photo, Dennis Beek

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.