Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maria Loomans – De buitenruimte

Nu het weer mooier weer wordt, ben ik opnieuw blij met de keuze van onze buitenruimte voor de baby`s en peuters. Een jaar geleden hebben wij het roer omgegooid en een leuke nieuwe buitenruimte gecreëerd in samenspraak met de ouders en de leidsters. Eén ding was al snel duidelijk: er kwamen geen wipkippen en glijbanen in de tuin. Met grote keien werd er een fietsroute aangelegd; de kinderen fietsen met de karren tussen de keien door naar de benzinepomp, een boomstam met een slang eraan. Vervolgens zijn er tal van hoge palen waartussen doeken worden gespannen zodat de kinderen tenten hebben waarin ze kunnen spelen. De zandbak is makkelijk te bereiken en grote afgezaagde boomstammen nodigen uit om taartjes te bakken. Op een heuveltje van kunstgras kunnen de aller jongste kinderen spelen. Wij vinden deze speelruimte uidagend voor de kinderen. De keien zijn 25 cm hoog daar kan je op klimmen en vanaf vallen, maar is dat erg? In ons pedagogisch beleid staat dat kinderen een uitdagende omgeving moeten hebben waarin ze veel te ontdekken hebben. Dan is het toch alleen maar goed om te ervaren hoe hoog de kei is en wat er gebeurt als je er van afspringt (emotionele ontwikkeling). Omdat de fietsroute smal is kunnen de kinderen tegen elkaar botsen. Is dat erg? Wij behoren kinderen toch te leren dat ze op elkaar moeten wachten en elkaar niet bewust moeten plagen en pijn doen. (waarden en normen).
In deze tuin spelen alle leeftijdsgroepen met elkaar (vanaf drie maanden tot 4 jaar). De kinderen houden rekening met elkaar en willen ook met elkaar spelen. De leidsters spelen met de kinderen want er is geen mogelijkheid om op een bankje te zitten. Wel in de zandbak maar dan ga je vanzelf taartjes bakken.
Volgens ons voldoet onze speeltuin aan alle eisen van een veilige en uitdagende buitenomgeving. Wij verwachten en hopen dat de GGD bij de volgende controle in mei dat ook vindt.
In ieder geval is het veel leuker buiten spelen als er geen wipkippen zijn en andere statische speelwerktuigen.

Marike Vroom werkt al 27 jaar voor de kinderopvangbladen. Begonnen als redacteur voor het blad Kinderopvang, daarna jarenlang als hoofdredacteur van dat blad en ook van Management Kinderopvang, Kinderopvangtotaal.nl én Zosja.nl. Sinds 2023 heeft Sophie van Hogendorp het hoofdredacteurschap overgenomen. Marike blijft betrokken als eindredacteur van Management Kinderopvang. De sector heeft voor eeuwig haar hart gewonnen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.