Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Margrite Kalverboer nieuwe Kinderombudsman

Margrite Kalverboer is de nieuwe Kinderombudsman. De Tweede Kamer heeft haar dinsdag gekozen uit twee kandidaten. In een geheime stemming kreeg ze 78 stemmen. Haar tegenkandidaat Carla van Os kreeg dertien stemmen.
Kinderombudsman tijdelijk.jpg
Foto: Panther Media

Er deden 143 Kamerleden aan de stemming mee, van wie er maar liefst 52 een ongeldige stem uitbrachten. De meeste van de ongeldige stemmen waren gewoon blanco. Vooral VVD’ers en PVV’ers deden dat, meldden ingewijden achteraf. Ze waren kritisch over beide kandidaten. Beide partijen stemden in 2010 ook al tegen de instelling van het instituut Kinderombudsman.

De 55-jarige Kalverboer was als eerste voorgedragen door twee commissies in de Kamer. Zij is bijzonder hoogleraar Kind, Pedagogiek en Vreemdelingenrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Hoogleraar

Zij en Van Os studeerden onder meer orthopedagogiek in Groningen en zijn goed thuis in het vreemdelingenrecht voor kinderen. Kalverboer is nu bijzonder hoogleraar Kind, Pedagogiek en Vreemdelingenrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Marc Dullaert

De post kwam vrij, omdat de termijn van Marc Dullaert niet werd verlengd. Hij werd vijf jaar geleden de eerste ombudsman die speciaal opkomt voor de belangen van kinderen. De beëdiging van Kalverboer vindt later plaats.

Marc Dullaert is precies vijf jaar Kinderombudsman geweest en in die periode nam het aantal klachten met 400 procent toe. Daar is hij trots op, zegt Dullaert in een vraaggesprek in Nieuwsuur op NPO 2. ‘We zijn echt een vluchtheuvel geworden voor kinderen en ouders.’ Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.