Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inwonend familielid telt niet mee kinderopvangtoeslag

Marianne Velsink
Er wordt een aanpassing gedaan op de kinderopvangtoeslagregel voor alleenstaande ouders die een hulpbehoevend familielid in huis hebben. Zij hadden in sommige gevallen geen recht op kinderopvangtoeslag omdat hun huisgenoot niet werkte. Dit inwonende familielid wordt voortaan niet meer meegeteld als het gaat om de koppeling van het aantal gewerkte uren en het uitkeren van kinderopvangtoeslag.
Inwonend familielid telt niet mee kinderopvangtoeslag
Foto: ANP Photo

Zorgen voor een vader, moeder, grootouders, broer of zus heet mantelzorgen. Met de bezuinigingen op, onder andere, de thuis- en gehandicaptenzorg hoopt het kabinet dat de samenleving zelf meer verantwoordelijkheid oppakt. In de troonrede zei Koning Willem-Alexander tijdens Prinsjesdag letterlijk ‘Van iedereen die dat kan, wordt gevraagd verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar eigen leven en omgeving’.

Zorg voor kinderen

Met het beschikbaar stellen van kinderopvangtoeslag aan alleenstaande ouders die zorgen voor een familielid, maakt de overheid het financieel wat makkelijker om de zorg voor kinderen en een baan te combineren met mantelzorg. Het kwam voor dat alleenstaande ouders in de problemen kwamen met de kinderopvangtoeslag omdat hun inwonende familielid meetelde voor de kinderopvangtoeslag. Nu het familielid niet meer als partner wordt gezien, heeft de ouder weer “gewoon” recht op kinderopvangtoeslag.

Alleenstaande ouders

Het recht op kinderopvangtoeslag voor deze groep, geldt vooralsnog alleen voor alleenstaande ouders. De aanpassing gaat ook niet op als de hulpbehoevende inwoner de partner van de ouder is. Alleen een familielid (ouder, zus, broer of grootouder) wordt buiten de kinderopvangtoeslagregeling gehouden. Minister Lodewijk Asscher kondigde de wetswijziging aan die op 1 januari volgend jaar ingaat, maar die met terugwerkende kracht over 2012 en 2013 ingaat. Heb je ouders die in deze situatie zitten? Wijs hen dan op deze nieuwe regelgeving.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.