Kinderopvang magazine nr. 9, 2016

    Op de kinderopvang kunnen vriendschappen voor het leven ontstaan. Hoe kun jij die stimuleren? Verder een reportage op kinderdagverblijf SamSam waar ze uitblinken in culturele activiteiten en omgaan met overgevoelige kinderen.

    Help, een overgevoelig kind!

    Bij sommige kinderen zijn hun zintuigen heel ‘scherp afgesteld’. Ze zijn overgevoelig voor prikkels, waardoor ze bijvoorbeeld eerder schrikken of eerder pijn voelen. Andere kinderen zijn juist relatief ongevoelig. Hoe komt dat en hoe ga je om met deze verschillen?

    Dit willen wij

    Marleen is verloskundige en werkt drie dagen per week (onregelmatig) en Jos is fulltime productontwerper.

    Computeren zonder scherm

    Steeds meer mensen vinden dat kinderen tegenwoordig niet alleen Nederlands en Engels moeten leren, maar ook computertaal, ofwel programmeertaal. Want computers worden steeds belangrijker in de wereld. Er zijn bso’s die daarom programmeerlessen aanbieden. Maar wat als je vindt dat kinderen niet teveel achter een (computer) scherm moeten zitten? Of als jouw organisatie het geld niet heeft om laptops en tablets aan te schaffen? Dan kun je kinderen met de activiteiten in dit artikel tóch iets leren over programmeren. Zonder dat daar een scherm aan te pas komt.

    Misverstanden

    In haar boek Kinderen als beroep geeft Rita Kohnstamm praktische handvatten voor het werken met kinderen van 0-12 jaar. In deze serie vind je telkens een bewerking van een hoofdstuk uit dit boek. Deze keer aflevering 4: Een misverstand zit in een klein hoekje.

    Vrienden voor het leven

    Vriendschap is belangrijk is voor kinderen. Het geeft ze zelfvertrouwen als ze weten dat een ander ze belangrijk vindt. Kinderopvangorganisatie Partou heeft er een thema van gemaakt. ‘Het is essentieel om vriendschap te ervaren voordat je volwassen wordt.’

    Ontdekkingstochten

    Derek duwt een kleine houten stoel om. Niet één keer, maar tien keer. Met een verbaasde en verraste blik zie ik hem denken: hé, dat doe ik, ik geef dat stoeltje een zetje en het valt op de grond. Ik kan me voorstellen dat veel mensen vinden dat er niet met stoelen wordt gegooid, maar als je twee jaar bent, is zo’n actie een ontdekkingstocht. Natuurlijk grijp ik in als de kinderen een grens overgaan, maar ik verplaats me ook veel in hun gedachtenwereld.

    ‘Mond-tot-mondreclame is je beste marketing’

    Gastouderschap is geen glamoureuze baan. Je werkt vanuit huis, hebt weinig privéleven en groeikansen en veel mensen in je omgeving zien het nauwelijks als echt werk. Maar met dat laatste is gastouder Dorijn Vos-Korst (30) het niet eens. Ze werkt sinds november 2011 als gastouder en neemt haar vak serieus. In het Veluwse dorp Vaassen biedt ze dagopvang aan vijf tot zes kinderen. Een eigentijdse gastouder over professionaliteit en ambitie.

    Cultuur doet (ver)wonderen

    Kinderen kunnen ons verrassen, maar verrassen wij de kinderen nog wel genoeg? Bij cultureel kinderdagverblijf SamSam in Amsterdam laten ze zich bewust niet leiden door educatieve (VVE)-programma’s, maar sturen ze volledig op de inbreng van kinderen. ‘Wij willen dat een dag voor iedereen spannend is.’

    Kindvolgend, maar dan écht

    Daag jezelf en je collega’s eens uit en werk een week lang zonder klok en een week zonder speelgoed op de groep. José, Laurine en Desi, pm’ers van agrarische kinderopvang de Mukkenstal in Leunen kregen tijdens een cursus Groene Pedagogiek verrassende opdrachten. ‘Je wordt weer even op scherp gezet.’

    Bereik vluchtelingouders.jpg

    10 Tips om vluchtelingouders te bereiken

    In deze rubriek krijg je tips over wisselende onderwerpen. Deze keer: stel je wilt je kinderopvang of peuterspeelzaal openstellen voor vluchtelingen. Hoe kun je vluchtelingouders dan het beste aanspreken?

    ‘Je ziet kinderen gewoon vooruitgaan’

    Bewegen is cruciaal voor de ontwikkeling van peuters en kleuters. Daarom heeft de KNGU (Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie) het nijntje Beweegdiploma ontwikkeld. Kindercentrum De Jonge Wereld in Leek heeft het diploma al aan zestig kinderen uitgereikt. ‘Dit diploma is net zo belangrijk als het zwemdiploma.’

    Hebben we meer mannen nodig?

    Vijf jaar geleden, net na de Amsterdamse zedenzaak, werden mannen in de kinderopvang nogal eens met argwaan bekeken. Inmiddels groeit weer het besef dat mannen juist een belangrijke bijdrage (kunnen) leveren aan het opgroeien van kinderen. Moeten er dan niet snel meer mannelijke pm’ers bij komen?

    Geef je reactie

    Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.