Kinderopvang magazine nr. 7/8, 2016

  In dit zomernummer aandacht voor huilbaby’s: en moet je altijd ingrijpen of mag een baby soms ook huilen? Verder een artikel over een kinderopvang die op huisbezoek gaat en uitlegt waarom dat zo fijn is voor alle partijen.

  Baby’s laten huilen: ja of nee?

  Wat doe je als een baby niet (door)slaapt? Pak je hem meteen op of laat je hem eerst een tijdje alleen huilen? Kinderopvang vroeg het een aantal deskundigen en pm’ers.

  Dossier : Buitenspelen

  Bijziendheid is een steeds groter probleem onder kinderen. Chinese onderzoekers ontdekten de oorzaak: kinderen komen steeds minder vaak buiten. De Chinese wetenschappers roosterden in groep 1 van zes basisscholen in de stad Guangzou 40 minuten extra buitenactiviteiten in en moedigden ouders aan hun kinderen vaker buiten te laten spelen. Bij de controlescholen gebeurde dit niet. Het onderzoek duurde drie jaar. Daarna bleek het aantal kinderen met bijziendheid in de klassen waar meer werd buitengespeeld 10 procent lager dan in de groep controlescholen.

  Naar buiten waar de vogels fluiten

  Het is tijd om naar buiten te gaan! Niet alleen in de zomer, maar elk seizoen als je het mij vraagt. Naar de kinderboerderij, het park, een visje eten of even heen-en-weer naar de supermarkt. Waar de kinderen (en ik) ook heel vrolijk van worden, is de speelplaats op het plein om de hoek.

  Zo wordt de ouderavond een succes

  Een geslaagde ouderavond organiseren in de kinderopvang. Hoe doe je dat? We vroegen het aan jullie, kinderopvangprofessionals. Communicatie-expert Gabrielle Bos van Parenticom geeft tips en reageert op praktijkvoorbeelden.

  ‘Hajime!’: Judo op de bso

  Als kinderen uit school komen, hebben ze er vaak behoefte aan om stoom af te blazen. Judo is daarvoor heel geschikt, vinden ze bij bso Het Witte Wiel in Veldhoven. ‘Kinderen kunnen hun energie kwijt en leren tegelijkertijd veel belangrijke vaardigheden.’

  Agrarische kinderopvang.jpg

  9 Tips: voor agrarische kinderopvang

  In deze rubriek krijg je tips over wisselende onderwerpen. Deze keer: werk je op een groene kinderopvang of op een agrarische kinderopvang? Onderzoek dan hoe je kunt investeren in nóg meer kwaliteit. De tips zijn afkomstig van pedagoog Elly Singer en onderzoekers van de universiteit van Wageningen.

  Dit willen wij

  Cita Godfried (33) met Jayce (15 maanden). Gastouderopvang: Bonte Boel van Anita IJsselmuiden, Nieuw-Vennep. Kosten: € 500 à € 700 ( 3 dagen per week), kinderopvangtoeslag circa € 100.

  Praten zonder de ruis van het kinderdagverblijf

  Pedagogisch medewerkers van Triodus in Den Haag gaan sinds vorig najaar bij ouders op huisbezoek. Doel: goede uitleg geven over VVE en zorgen dat ouders nog meer betrokken worden bij thema’s en de ontwikkeling van hun kind. Na een aarzelende start blijkt het een groot succes. Een ouder: ‘Je leert elkaar veel beter kennen.’

  ‘Ineens is een jochie een echte regisseur’

  Kinderopvangorganisatie Partou doet als enige mee aan het UNICEF Kinderrechten Filmfestival. Kinderen van zeventig bso-locaties stuurden honderd filmpjes in. ‘Je leert als pm’er wat kinderen écht bezighoudt.’

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.