Kinderopvang magazine nr. 3, 2019

    In het maartnummer van Kinderopvang gaan we in op de overgang van opvang naar school. Een peuterkleutergroep voor 3- tot 6-jarigen lijkt de trend te worden. Daarnaast aandacht voor autisme op de bso, hoe ga je daar als pedagogisch medewerker goed mee om? En een artikel over genderverschillen. Uit onderzoek blijkt namelijk, dat er wel degelijk verschillen zijn tussen het jongens- en meisjesbrein.

    Creativiteit: zoveel meer dan een knutsel

    Kinderen zijn van zichzelf creatief. Maar gek genoeg hebben we de neiging om ze dat weer af te leren. Terwijl je van creativiteit je leven lang profijt hebt. Je zou het bij kinderen dus juist moeten stimuleren. Waarom is dat zo belangrijk? En hoe stimuleer je creativiteit? Nicole de Beer van Creative like kids geeft antwoord op deze vragen in deze serie van vier artikelen. Bij iedere aflevering vind je een voorbeeld van een creatieve activiteit die je met kinderen kunt doen. Dit is aflevering 1.

    ‘Sneeuwtrappelen is een fantastische ervaring’

    Eind januari ontstond er nogal wat commotie over in de media: foto’s van kinderen die op blote voetjes door de sneeuw stappen bij Hestia Kinderopvang. Het ‘sneeuwtrappelen’ is gebaseerd op de Kneipp-methode. Wat houdt die Kneipp-filosofie eigenlijk in?

    Dit willen wij

    Wie: Nicole Kroeze (38) met Frédérique (4), Florentijn (3) en Madelief (1). Waar: ’t Vlindertje Gastouderopvang, gastouder Lianne Nobel, Alphen aan den Rijn. Prijskaartje: 3 middagen gastouderopvang aan huis, bruto € 800, netto € 500.

    Meisjes die schoppen en jongens die huilen…

    Er zijn verschillen tussen het meisjesbrein en het jongensbrein. Dat blijkt uit onderzoek. Conclusie: we moeten anders met jongens omgaan. Maar klopt dat wel en is dat wel verstandig?

    Soepel van opvang naar school

    Hoe zorg je voor een geruisloze overgang van kinderopvang naar school? Een peuter-kleutergroep voor drie- tot zesjarigen lijkt de trend te worden. Kinderopvang Okidoki en de Godfried Bomansschool in ’s-Gravenzande begonnen er dit schooljaar mee. Ze zijn blij met de eerste resultaten. ‘Niet alleen de kinderen, maar ook pedagogisch medewerker en leerkracht leren van elkaar.’

    Column – Het onwelvoegelijkvoornaamzetsel

    Ze komt binnen, hangt haar jas op, maakt een grapje tegen de ene collega en geeft een knuffel aan de ander. Dan gaat ze meteen aan de slag, want de kinderen komen zo uit school. Daarna zie ik m’n bso-buurvrouw (die ik hier even Marieke zal noemen) nog af en toe die middag, als ik even bij haar binnenloop. In de eerste ronde zit ze aan een knutseltafel waar een groepje kinderen fanatiek een leuk idee van haar probeert vorm te geven. Een uurtje later zit ze op een bank in een serieus gesprek verwikkeld met een meisje dat het duidelijk te kwaad heeft.

    Pedagogisch professional van het Jaar

    Wie wordt de Pedagogisch Professional van het Jaar? Dit zijn ze dan: de drie genomineerden. Op Kinderopvangtotaal.nl kun je van elke kandidaat een filmpje bekijken en stemmen op jouw favoriet. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens het openingsevent van de Week van het Jonge Kind op vrijdag 5 april.

    Omgaan met autisme op de bso

    Optrekken met kinderen met autisme, dat is best complex. Het zou goed zijn als pedagogisch medewerkers meer zouden weten over autisme. Dat kan de wisselwerking tussen pm’er en kind verbeteren en opvallend gedrag verminderen.

    8 Tips om het zelfvertrouwen van kinderen te vergroten

    Er wordt veel van kinderen gevraagd in deze tijd. Thuis, op school, op de bso, op de sport en/of muziekles en via allerlei sociale mediakanalen. Wat kan jij doen om kinderen te ondersteunen die meer moeite hebben om hierin te functioneren? De website Psychogoed.nl geeft allerlei handige tips.

    Mijn Locatie

    In Mijn Locatie vertellen managers waar zij trots op zijn. Lolita Freire Gomez (30) is clustermanager voor opvang en onderwijs bij UN1EK in Vlaardingen. Zij stuurt een team aan van dertig mensen van IKC Prins Willem-Alexander in een Vlaardingse achterstandswijk.

    Voorleesfeest!

    Zet maar vast in de agenda: op 5 april ligt het prentenboek Kikker is Kikker van Max Velthuijs in de boekhandel, voor maar twee euro! Dat betekent voorleesplezier op de groep én thuis. Hoe maak jij er een voorleesfeestje van op het kinderdagverblijf?

    Kinder yoga

    Marjolein Smit is auteur van het boek Yoga voor peuters en kleuters. In deze rubriek deelt ze een aantal leuke oefeningen en spelletjes die je zelf met de kinderen kunt doen.

    In Dialoog met de pedagoog

    Pedagoog Inge van Rijn deelt ieder nummer een gesprek dat zij met een pedagogisch medewerker voerde. Deze maand: een jongen verkleedt zich als prinses. Is dat oké?

    Thema: Oranje Boven!

    Volgende maand is het Koningsdag. Misschien wel het leukste feestje van het jaar. Dan zie je overal rood-wit-blauw én oranje. Maar wat betekent Koningsdag eigenlijk en waarom horen die kleuren erbij? Een goed moment om de kinderen iets over onze cultuur te vertellen, maar ook een kans om veel feestelijke activiteiten neer te zetten. Steek oudhollandse spelletjes in een nieuw jasje en houd koninklijke verkleedpartijen. Oranje Boven!

    Thema wie weegt wat?

    Een leuk en gewichtig thema voor de achtplussers. Wat weegt alles om je heen en wat weeg jijzelf? Hoe weeg je een huisdier? Gebruik het thema om de kinderen op speelse manier aan het denken en rekenen te zetten.

    Op bezoek bij een kindercentrum in Berlijn

    INA.KINDER.GARTEN Dresdenerstrasse is een kinderdagverblijf in Berlijn. Bijzonder: het is een verbouwde parkeergarage. En dat is niet het enige wat opvallend is. Hoofdredacteur Marike Vroom was in Berlijn voor het wetenschapscongres van bureau BKK en nam een kijkje op de Dresdenerstrasse.