Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Maandelijkse bijdrage van 15 euro voor kinderopvang

Marianne Velsink
Maandelijkse bijdrage van 15 euro voor kinderopvang

Ouders die gebruikmaken van kinderopvang moeten 15 euro vaste bijdrage per maand betalen bovenop de kosten voor de kinderopvang. De regeling geldt per 2013. Dit maakt minister Kamp bekend in een brief aan de Tweede kamer als één van de maatregelen die hij neemt om in totaal 1,5 miljard te bezuinigen op de kinderopvang en kindregelingen.

Ouders betalen in 2015 eenderde
Kamp acht ingrijpen noodzakelijk omdat de overheidsuitgaven voor kinderopvang de laatste jaren zijn verdrievoudigd, van 1 miljard euro in 2005 naar ruim 3 miljard vorig jaar. Ouders met een inkomen van meer dan 130.000 euro ontvangen helemaal geen kinderopvangtoeslag meer voor hun eerste kind. Uit berekeningen blijkt dat 70 procent van de ouders in 2013 maximaal 2 procent erop achteruit gaan. Ouders met een minimuminkomen gaan vanaf 2013 37 euro per maand meer betalen voor twee opvangdagen voor twee kinderen. Ouders met een hoog inkomen betalen dan 290 euro meer per maand.

Koppeling aan de gewerkte uren
Eerder was al bekend dat de toeslag die ouders ontvangen voor kinderopvang gekoppeld wordt aan het aantal gewerkte uren van de ouder die het minste werkt. De toeslag voor het tweede en volgende kind wordt voor de hoogste inkomens versneld afgebouwd. Verder worden de maximale uurtarieven volgend jaar niet aangepast aan de inflatie, zoals wel werd verondersteld. Minister Kamp wil terug naar het model dat ouders, de overheid en werkgevers eenderde van de kosten voor de kinderopvang betalen. Nu betalen ouders een kwart van de kosten. Dit moet in 2015 zijn gestegen naar 34 procent.

Lappendeken
Ook in andere kindregelingen wil de minister snijden. In 2013 verdwijnen drie van de twaalf regelingen waaronder de aftrek kosten levensonderhoud kinderen en de ouderschapsverlofkorting. Er wordt bezuinigd op het kindgebonden budget. Dit wordt voortaan beperkt tot twee kinderen en uitgesloten voor ouders met een vermogen van meer dan 120.000 euro. Kamp vindt dat de ‘lappendeken’ van twaalf kindregelingen voor ouders te ondoorzichtig is en de regelingen werken elkaar soms tegen.

Lees hier het persbericht op rijksoverheid.nl en download de brieven van Minister Kamp.

2 REACTIES

  1. We gaan Griekenland achterna. Kan dan ook bepaalde regels die er nu zijn niet begrijpen. Al enkele jaren geven we geld uit en waar iedereen natuurlijk zijn zakken meevult (ouderschapsverloftoeslag bijvoorbeeld). En nu hakken we meteen alle regeltjes in de pan. Mijn vrouw had begin dit jaar al de keuze om 3 of 4 dagen te werken waarbij de 4de dag netto niets opleverde. Ze koos toch voor 4 dagen. Nu met de wijzigingen gaat ze zeker naar 3 dagen en misschien zelfs 2. Hopenlijk zal het niet zorgen voor daling van het aantal kinderen (je zou mede hierdoor kunnen beslissen om maar voor 1 kind te gaan ipv 2). Dan hebben we over 65-70-75 jaar weer een vergrijzing….

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.