Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Lotgenotencontact’ van start voor gedupeerden toeslagenaffaire

Een groep gedupeerde ouders gaat onder de naam Lotgenotencontact aan de slag met het ondersteunen van andere gedupeerde ouders van de kinderopvangtoeslagaffaire. Het gaat om drie initiatieven: de Lotgenotenlijn (een landelijke telefoonlijn), het ondersteunen van individuele ouders en het deelnemen aan gemeentelijke bijeenkomsten voor gedupeerden van de kinderopvangtoeslagaffaire.
lotgenoten toeslagenaffaire
Pixabay / PD Pics

Lotgenotencontact is een initiatief van van BOinK en het Ouderpanel Kinderopvangtoeslag op verzoek van de staatssecretaris. De Lotgenotenlijn (030-44 20 000) is vanaf heden op maandag t/m zaterdag tussen 9.00 en 13.00 uur en tussen 17.00 en 21.00 uur bereikbaar. Wie de Lotgenotenlijn belt, krijgt een ouder aan de lijn die zelf ook gedupeerde is van de kinderopvangtoeslagaffaire. Ouders kunnen hun verhaal delen en worden als zij dat willen, doorverwezen naar organisaties die hen verder kunnen helpen. Lotgenotencontact is ook bereikbaar via het emailadres contact@lotgenotencontact.info en via een contactformulier op de website lotgenotencontact.info.

Niet alleen in de uitvoering maar ook in de aansturing en het bestuur zijn lotgenoten vertegenwoordigd. De groep ouders die in eerste instantie bij Lotgenotencontact aan de slag gaat, is zeer divers samengesteld en voor een deel de afgelopen jaren al actief geweest bij het ondersteunen van andere ouders.

Meerwaarde door inzet lotgenoten

Al begin 2020 hebben het Ouderpanel Kinderopvanttoeslag en BOinK gewezen op de grote meerwaarde van de inzet van lotgenoten bij ondersteuning van gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire. De afgelopen twee jaar zijn er op dit gebied vele initiatieven door zowel individuele ouders als oudergroepen ontplooid. Niet alleen individuele ouders maar ook gemeenten en andere instanties doen veelvuldig een beroep op lotgenoten.

Goede afronding herstelproces

Lotgenotencontact wil zoveel mogelijk aan deze vragen voldoen en nodigt andere initiatiefnemers uit om hierin samen te werken. Lotgenotencontact is van en voor ouders: het is het luisterend oor van lotgenoten, het kunnen delen van ervaringen en het helpen van elkaar. Dit alles heeft als doel een bijdrage te leveren aan een goede afronding van het persoonlijke en emotionele herstelproces van gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire.

Voor meer info kijk op lotgenotencontact.info.

De afronding van de toeslagenaffaire loopt niet bepaald op rolletjes. Het kabinet moet voorkomen ‘dat er ook maar één gedupeerde in het toeslagenschandaal uit huis wordt gezet vanwege openstaande schulden, of te maken krijgt met beslaglegging’, heeft de Kamer onlangs afgedwongen >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.