Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lokale bezuinigingen op sport raken arme kinderen

Gemeenten die bezuinigen op sport raken hiermee vooral kinderen in gezinnen die rond de armoedegrens leven. Dit zegt Monique Maks, directeur van het Jeugdsportfonds Nederland. Maks ziet een toename van het aantal aanvragen voor kinderen die via jeugdhulp alsnog hopen te kunnen sporten.
Lokale bezuinigingen op sport raken arme kinderen
Foto: ANp Photo

Vooral het stijgende aantal aanmeldingen onder kinderen van zelfstandigen zonder personeel is opvallend, aldus Mak. Er zijn in Nederland 377.000 kinderen die opgroeien in een gezin dat leeft rond de armoedegrens. Ongeveer de helft van hen is geen lid van een club.

Minimabeleid

Gemeenten geven vanuit het minimabeleid subsidie aan de lokale jeugdsportfondsen, maar daarop wordt bezuinigd. Als het lidmaatschap van een sportclub duurder wordt doordat de gemeente meer huur vraagt voor een veld of hal, worden arme kinderen tweemaal getroffen.

Regeling voor alle kinderen

Het Jeugdsportfonds maakt het jaarlijks mogelijk dat 23 duizend kinderen kunnen sporten. Dit gebeurt via 166 lokale fondsen en bereikt kinderen tot 18 jaar. Het Jeugdsportfonds wil dat het ministerie van Sociale Zaken een regeling maakt die ervoor zorgt dat alle kinderen in Nederland lid kunnen zijn van een club of vereniging.

Achterstand

Ook de Kinderombudsman is van mening dat kinderen die niet bij een club kunnen horen, steeds verder op achterstand raken. ‘In een vereniging leer je vaardigheden als samenwerken, teamgeest, doorzetten en organiseren. Wie dat als kind niet leert, raakt op den duur sociaal uitgesloten.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.