Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Limburgse kinderen eten meer groente door pilot ‘Groenteboxjes’ op kinderopvang

Kinderen die dagelijks groente krijgen aangeboden op het kinderdagverblijf en beloond worden voor het eten ervan, eten na drie maanden 32,2 procent méér groente. Dat blijkt uit onderzoek naar de pilot met 'Groenteboxjes' door JOGG (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst) en Aldi. 'Het vele aanbieden is belangrijk, maar juist de beloning maakt van het proeven van groente ook iets leuks.'
limburgse-kinderen-eten-meer-groente-op-de-kinderopvang-met-groenteboxjes
Rawpixel / Getty Images / iStock

ALDI en JOGG werken sinds 2018 samen om een gezonde leefstijl onder gezinnen met jonge kinderen te bevorderen. Een initiatief vanuit deze samenwerking is de pilot met het programma Groenteboxjes. Op 26 kinderdagverblijven in Venlo, Venray en Weert deden 600 kinderen tussen de twee en vier jaar oud drie maanden lang mee aan de pilot. De Universiteit van Maastricht heeft in opdracht van ALDI en JOGG het effect van het programma onderzocht.

Opzet onderzoek

Om te onderzoeken wat het effect is van de pilot werden de kinderen onderverdeeld in drie groepen:

  • Groep waarin groente elke dag werd aangeboden én beloond
  • Groep waarin groente elke dag werd aangeboden maar niet beloond
  • Controlegroep: geen groente en ook geen beloning

De onderzoeksvraag die centraal stond: Wat is het effect van het gedurende 3 maanden aanbieden van groente op het kinderdagverblijf met een bijbehorende beloning?

Groenteboxjes

Het programma ‘Groenteboxjes’ gaf opvoeders en pedagogisch medewerkers praktische handvatten om groente als tussendoortje te integreren in het dagelijks ritme van de kinderen, thuis en op het kinderdagverblijf. Daarnaast bevatte het programma praktische materialen om groente op een leuke en prikkelende manier onderdeel te laten zijn van de dag op het kinderdagverblijf. Dat zorgde ervoor dat de kinderen op een speelse manier ervaring opdeden met het dagelijks eten van groente, zoals komkommer, tomaat, wortel, paprika, radijs en bloemkool.

Meer groente eten

Kinderen die dagelijks groente aangeboden krijgen op het kinderdagverblijf en beloond werden voor het eten ervan, gingen 32,2 procent meer groente eten. Ook nam de kennis over groente bij deze groep kinderen met 16,3 procent toe. ‘Het vele aanbieden is belangrijk maar juist de beloning maakt van het proeven van groente ook iets leuks’, zegt promovendus Britt van Belkom, onderzoekster bij de leerstoel Jeugd, Voeding & Gezondheid van Maastricht University Campus Venlo.

Programma verder uitrollen in Nederland

Nu het succes van het groenteboxjesprogramma wetenschappelijk is aangetoond willen ALDI en JOGG het programma verder uitrollen. Nadie Winde, manager Corporate Responsibility bij ALDI in Nederland: ‘Uit eerder onderzoek van JOGG weten we dat de groenteconsumptie onder de leeftijdsgroep twee tot vier jaar te laag is. We zijn daarom enorm blij dat het onderzoek aantoont dat deze interventie daadwerkelijk bijdraagt aan het verhogen van de groenteconsumptie. De ambitie is om het project dit jaar voort te zetten in Limburg en verder uit te rollen in twee andere regio’s in Nederland.’

Infographic

Een infographic met cijfers uit het onderzoek:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.