Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Leges zijn niet voor handhaving bedoeld’

De leges die kinderopvangorganisaties en gastouders krijgen doorberekend, zijn bedoeld voor de administratie in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP). Toch vermoedt BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma dat het geld ook gebruikt wordt voor handhaving. 'Dat is niet de bedoeling.'
Gastouderbureaus en kinderopvangorganisaties die in verschillende gemeenten actief zijn
Gastouderbureaus en kinderopvangorganisaties die in verschillende gemeenten actief zijn

‘De leges zijn voor het registratieproces van gemeente en GGD, niet voor handhaving, zegt Jellesma van de belangenvereniging voor ouders op Gemeente.nu. Hij pleit voor meer transparantie in de opbouw van leges in de kinderopvang. Voor handhaving kunnen gemeenten terugvallen op andere ‘potjes’.

Dure gemeenten

42 gemeenten in Nederland heffen leges aan kinderopvangorganisaties, peuterspeelzalen, gastouderbureaus en gastouders. Het bedrag dat ze aan kinderopvangondernemers doorberekenen is zeer uiteenlopend. Onlangs werd de lijst van gemeenten die leges heffen geactualiseerd. Dure gemeenten zijn o.a. Baarn, Eemnes, Lopik en Valkenswaard. Lees meer >>

Dubbele kosten

Er is nog een struikelblok in de huidige leges, vindt Jellesma. Gastouderbureaus en kinderopvangorganisaties die in verschillende gemeenten actief zijn, betalen onnodig dubbele kosten. De gegevens van de ene gemeente kunnen één op één worden overgenomen door de andere gemeente en in het LRKP verwerkt. Jellesma vindt dat dat het beeld van ‘goedkope gemeenten’ hier en daar vertroebelt. ‘De leges kunnen in die gemeenten wellicht laag lijken, maar zij maken enkel goede sier met de reeds gemaakte kosten in een andere gemeente waar de registratieprocedure al is doorlopen. Die gegevens worden dan door de volgende gemeente overgenomen’, staat op Gemeente.nu.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.