Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Later als ik groot ben’ is boek van de maand maart

Inspiratie voor nieuw leesvoer! Het kinderboek ‘Later als ik groot ben' krijgt de Sardes-Leespluim van de maand maart. Het boek gaat over het fijne van klein zijn en het spannende van groot worden. Bekijk ook de activiteiten bij het boek.
later als ik groot ben
Het boek 'Later als ik groot ben' van Bette Westera

Op de eerste schutbladen staan de flamingo’s klaar om het verhaal binnen te gaan. We komen, met een meisje en haar moeder, terecht in een tropisch zwemparadijs. Het is er broeierig warm, het staat er vol spelobjecten die de fantasie prikkelen: een water spuwende draak, een olifantenglijbaan, een superlange tunnel waarmee je langs verborgen plekjes roetsjt om uiteindelijk te worden uitgespuugd in het zwemwater.

Eenmaal binnen zien het meisje, haar konijnenknuffel en de lezer eindeloze mogelijkheden: olifanten zoenen op de puntjes van hun slurven, drie keer rond de wereld fietsen, bijna zonder handen, zoenen met een zeemeermin en dansen met een kwal, slapen naast een vleermuis, in een grot vol bergkristal, naar de Noordpool varen en een echte ijsbeer aaien, vogelspinnen vangen in een tropisch regenwoud, met mijn ogen open van de hoogste duikplank duiken. Maar dat is dus voor later, als ze groot is. En in de kleedkamer, na het zwemmen, staan we weer met beide benen op de grond. Nu nog even niet, en de flamingo’s vliegen op de laatste schutbladen het boek uit. Op weg naar nieuwe dromen over groter worden?

Oordeel jury

‘De tekst is verrassend en soepel geformuleerd. Je hóórt het kinderstemmetje dat maar doorbabbelt over later, als ze groot is. Het is knap hoe de illustrator in een grote plaat verschillende aspecten van de tekst verbeeldt, door soms het meisje het ene te laten beleven, terwijl haar knuffelbeest het andere meemaakt. Met de bladvullende illustraties in zachte en fellere kleuren komen we in een wonderlijke wereld terecht. In een subtropische sfeer volgen we het meisje met haar toekomstdromen.’

Lees het volledige juryrapport >>

Esmee Hornstra heeft activiteiten ontwikkeld bij het boek. Bekijk de activiteiten >>

Boekgegevens

later als ik groot benIllustraties: Mattias De Leeuw
Tekst: Bette Westera
Uitgeverij: Lannoo
Vanaf ca. 4 jaar

 

 

 

 

Het kinderboek ‘De lieve krokodil’ kreeg de Sardes-Leespluim van de maand februari. Er zijn weinig woorden nodig volgens de jury, de bewegingen en mimiek spreken boekdelen. Lees hier alles over het boek >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.